skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 
George W. Bush talte i FNs hovedforsamling i dag. (Foto: AP/Scanpix)
George W. Bush talte i FNs hovedforsamling i dag. (Foto: AP/Scanpix)

Forsvarte seg i FN

President George W. Bush mener FN må gjøre mer for å stabilisere Irak. Bush forsvarte seg mot kritikken fra generalsekretær Kofi Annan i FNs hovedforsamling i dag.

Publisert 21.09.2004 18:50. Oppdatert 21.09.2004 18:55.
SE OGSÅ:
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Bush måtte tåle hard kritikk fra Annan for USAs planer om å innføre demokrati i Irak med makt.

- President George W. Bush og hans regjering viser manglende respekt for lov og rett, sier Annan. I sin åpningstale i generaldebatten i FNs hovedforsamling tirsdag kritiserte han blant annet amerikanske soldaters mishandling av fanger i irakiske fengsler.

I mindre direkte ordelag reiste han tvil om selve grunnlaget for krigen i Irak.

– De som forsøker å gi andre legitimitet, må selv opptre legitimt. De som påberoper seg folkeretten, må selv opptre på folkerettslig forsvarlig vis, sa Annan.

FNs generalsekretær rettet hard kritikk mot Bush i FN i dag. (Foto: Reuters/Scanpix)
– Det er loven, herunder Sikkerhetsrådets resolusjoner, som gir det beste grunnlag for å løse langvarige konflikter – i Midtøsten, i Irak og rundt om i verden. Alle stater – sterke og svake, store og små – trenger en ramme av rettferdige regler, sa FNs generalsekretær.

– Respekterer FN

I sin tale til FNs hovedforsamling, kort tid etter Annans innlegg, fastholdt Bush at USA tror på menneskerettighetene og på individets frihet og verdighet. Han åpnet talen ved å si at han og amerikanerne respekterer FN, som han mener har «en enorm mulighet».

Samtidig forsvarte han krigen i Irak ved å si at den USA-ledede koalisjonen hadde imøtekommet”verdens rettferdige krav” ved å styrte Saddam Hussein.

Bush brukte Afghanistan som et positivt eksempel på at flere land i verden er på vei mot demokrati. Også Irak er på vei mot demokratiet, sa den amerikanske presidenten.
– Vi står ved siden av folket i Afghanistan og Irak inntil deres håp om frihet er oppfylt, sa Bush, og anklaget al-Qaida for å stå bak volden i Irak.

Innbyggere i Bagdad følger med på USA-presidentens tale i FN i dag. (Foto: AP/Scanpix)


Hentydninger

Generalsekretæren stemplet i forrige uke krigen i Irak som «ulovlig». I sin tale tirsdag kom han med flere hentydninger til det han tidligere har kalt Bushs ensidige beslutning om å invadere Irak, på tvers av den internasjonale opinionen. Annan fordømte samtidig kidnappingene og drapene på gisler i Irak.

Iraks statsminister Ayad Allawi følger debatten i FNs hovedforsamling. (Foto: Reuters/Scanpix)
– I Irak ser vi sivile bli massakrert med kaldt blod, mens hjelpearbeidere, journalister og andre ikke-stridende tas som gisler og drepes med de mest barbariske metoder.

Samtidig har vi sett irakiske fanger bli mishandlet på skammelig vis, fortsatte Annan.

Felttog for frihet

President Bush gjorde det allerede før sitt innlegg klart at han ville forsvare USAs krigføring i Irak. Disse krigene er ledd i et globalt felttog for frihet og mot terrorisme, mener den amerikanske statssjefen.

– Aldri før i FNs historie har vi hatt så mange muligheter til å skape en tryggere verden ved å bygge en bedre verden For vår felles sikkerhets og våre felles verdiers skyld må verdenssamfunnet gripe dette historiske øyeblikket, framholder Bush.

Han understreker også at USA er beredt til å ta ansvaret for å lede dette arbeidet. I en valgkamptale i delstaten New Hampshire mandag utelukket Bush tanken på en snarlig amerikansk retrett fra Irak.

(NTB-AFP-DPA)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no