skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Ny høring om fengselsskandalen

Skal menig Lynndie England stilles for krigsrett? I dag fortsatte høringene om den kvinnelige amerikanske soldaten, som ble beryktet verden over da hun holdt fanger i hundehalsbånd i Abu Ghraib-fengselet i Irak.

Publisert 30.08.2004 11:28.
Høringene ble midlertidig avbrutt 7. august, etter at 21 år gamle Englands forsvarer hadde bedt retten i Fort Bragg i delstaten Nord-Carolina stevne inn rundt 40 nye vitner. Blant disse var USAs tidligere øverstkommanderende i Irak, generalløytnant Ricardo Sanchez.

Lynndie England lot seg fotografere mens hun holdt en naken iraker i hundehalsbånd i Abu Ghraib-fengselet. (Foto: Washington Post/Reuters/Scanpix)
Forsvarsadvokat Richard Hernandez mener at Sanchez må forklare seg, ettersom hans klient hevder hun bare adlød ordre. Han har også bedt om at flere andre høyere offiserer og en rekke toppolitikere blir stevnet inn som vitner.

Adlød ordre?

Den amerikanske hærens offisielle standpunkt er at England og andre soldater som begikk overgrep mot fanger i Abu Ghraib, handlet på egen hånd og ikke etter ordre. Ansvaret ligger derfor hos dem selv, og ikke på høyere militært nivå eller på politisk hold, blir det sagt.

Hæren vil ifølge forsvarer Hernandez bare stille med ett vitne under de nye høringene i Lynndie England-saken. Lite tyder på at forsvaret får gjennomslag for sitt krav om at både visepresident Dick Cheney og forsvarsminister Donald Rumsfeld må forklare seg.

Menig Lynndie England risikerer å bli stilt for krigsrett. (Foto: Reuters/Scanpix)
Men det ene nye vitnet hæren stiller med, kan ifølge jurister i USA komme til å avgi en svært viktig forklaring. Dette vitnet er sersjant Kenneth Davis, som gjorde tjeneste i Abu Ghraib og som har sagt at etterretningsoffiserer «ledet og styrte» fangemishandlingen.

«Kritisk betydning»

Richard Hernandez sier at Davis vil bekrefte Englands påstand om at hun bare adlød ordre. – Davis er av kritisk betydning, han har gitt intervjuer der han sier at Israel Riveras vitnemål overhodet ikke stemmer, sa Hernandez til nyhetsbyrået AFP sist helg.

Rivera, som er militær etterretningsekspert, sa før høringene ble avbrutt 7. august at overgrepene i Abu Ghraib ble ledet av militærpoliti og ikke av etterretningsfolk. Dette tyder på at overgrepene var ren tortur og ikke ledd i arbeidet med å skaffe viktige opplysninger.

Til nå er bare en enkelt soldat, Jeremy Sivits, dømt for overgrep i Abu Ghraib. Han ble i mai i år dømt til ett års fengsel og degradering til menig etter å ha sagt seg skyldig etter tiltalen, mens Lynndie England risikerer opp til 38 års fengsel hvis hun blir funnet skyldig.

(NTB-AFP-DPA)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no