skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 
De amerikanske styrkene i Irak har åpnet en ny front mot den sjiamuslimske Mehdi-militsen ved å rykke inn i Sadr-byen i Bagdad, Her en amerikansk soldat i en av gatene i bydelen.  (Foto: David P. Gilkey / Pool / Reuters / Scanpix)
De amerikanske styrkene i Irak har åpnet en ny front mot den sjiamuslimske Mehdi-militsen ved å rykke inn i Sadr-byen i Bagdad, Her en amerikansk soldat i en av gatene i bydelen. (Foto: David P. Gilkey / Pool / Reuters / Scanpix)

Vil ha nye forhandlinger

Den sjiamuslimske opprørslederen Moqtada al-Sadr vil ha nye forhandlinger med den irakiske regjeringen for å avslutte konflikten i Najaf.

Publisert 19.08.2004 13:10.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Regjeringen advarte i dag tidlig al-Sadr med militært angrep i løpet av få timer, om han ikke straks gir fra seg våpnene, stanser volden og trekker seg ut av moskeen i den hellige byen.

Al-Sadr ønsker nå forhandlinger om betingelsene for å trekke seg ut, opplyste hans talsmann.

Opprørslederen inngikk en tilbaketrekkingsavtale i går, men opprørerne er likevel fortsatt i byen.

Al-Sadr skal ha stilt som krav at også de amerikanske soldatene som omringer byen må legge ned våpnene.

Stå fram

Det var statsminister Iyad Allawis regjering som kom med det nye ultimatumet med krav om at Sadr må forlate Najaf.

Regjeringen krever også at han må stå fram på en pressekonferanse og erklære at han skal stanse opprøret i Najaf sør for Bagdad, der hundrevis av mennesker er blitt drept de siste ukene.

Et medlem av regjeringen, Kasim Daoud, sa i går at Sadr står foran sine siste timer og at han risikerer et militært angrep, dersom han ikke innfrir kravene fra regjeringen og lar seg avvæpne.

Sadr svarte med å be om nye forhandlinger med regjeringen for å klargjøre vilkårene.

Daoud fortalte en pressekonferanse i Bagdad at regjeringen har brukt opp alle sine fredelige virkemidler, og at den nå vil finne en militær løsning, hvis Sadr ikke oppgir kampen og forlater Najaf.

Daoud sa at regjeringen skal frigjøre helligdommen i sentrum av Najaf, men han ville ikke si direkte at regjeringssoldater og amerikanske styrker kommer til å storme Sadrs Mehdi-milits.

Mye eksplosjoner

Samtidig som Daoud holdt pressekonferanse, kunne det høres nye eksplosjoner i nabolagene rundt Iman Ali-moskeen der Sadrs Mehdi-milits har forskanset seg.

Sadr sa i går kveld at han hadde gått med på å la seg avvæpne og forlate moskeen hvor den hellige imam Ali ligger begravet, men han satte som vilkår at de amerikanske styrker som omringer byen, også må legge ned våpnene.

I dag tidlig befant Sadr seg fortsatt i den hellige byen, og eksplosjonene i sentrum setter store spørsmålstegn ved den skjøre avtalen som skal ha blitt inngått i går.

Regjeringen anklaget ham for å bløffe.

– Vi har sagt klart fra at han må forlate moskeen og oppløse sine styrker, men situasjonen er uforandret, sa regjeringstalsmannen Sabah Kadhim til AFP.

Ny front

De amerikanske styrkene i Irak har åpnet en ny front mot den sjiamuslimske Mehdi-militsen ved å rykke inn i Sadr-byen i Bagdad, der Sadr har mange tilhengere blant de to millioner innbyggerne.

Over 50 irakiske militssoldater ble drept da amerikanske infanterister støttet av stridsvogner rykket inn i området i natt, opplyser en amerikansk offiser.

Øyenvitner fortalte nyhetsbyrået Reuters at de amerikanske styrkene overtok kontrollen over den store labyrinten av bygårder og trange gater, der hundretusenvis av sjiamuslimer har protestert mot det amerikanske nærværet helt siden innmarsjen i Irak for halvannet år siden.

Amerikanerne har ikke tidligere rykket inn i bydelen, men skal det siste døgnet ha plassert stridsvogner i de store hovedgatene.

Amerikanerne oppfordret Sadrs militsmedlemmer til å gi fra seg våpnene. Sadr-byen var tidligere kjent som Saddam-byen.

Desperate

Sadrs opprør har skapt sterke spenninger blant de irakiske sjiamuslimene som utgjør 60 prosent av befolkningen i landet.

Flere og flere har gitt uttrykk for støtte til det de oppfatter som en motstandskamp mot fremmede okkupanter, mens andre føler et desperat behov for ro og stabilitet.

Noen av dem er villig til å godta en hvilken som helst leder bare det blir slutt på krigshandlingene.

– Gi oss hvem som helst som kan stanse disse ødeleggelsene. Vi gir blaffen i hvem han er eller hvor han kommer fra. Vi skal til og med godta Ariel Sharon, sier en 50-åring i Najaf.

(NRK-NTB-Reuters-AFP)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no