skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Gravferd er næring i vekst

Virksomheten blomstrer rundt Abdullah Hassani, en av de få irakerne som kan skilte med omsetningsøkning som følge av den amerikanske invasjonen og krigskaoset som fulgte i kjølvannet.

Publisert 15.08.2004 11:57.
Omar Bashar står ved sin døde fars kiste. Han var politimann i Bagdad, men ble drept av en bilbombe. (Foto: AP/Scanpix)
Som bestyrer for en gravlund i sentrum av Bagdad kan Hassani føle situasjonen i Irak på pulsen. Vekstnæringen er som et barometer, som viser at det ikke har gått så bra med frigjøringen, demokratiseringen og den politiske stabiliseringen i Irak.

– Vi pleide å få inn et par gamle og et par døde hjertepasienter et par ganger i uken, sier Hassani.

– Nå begraver vi opp til ti mennesker hver dag. Noen er geriljakrigere som har kjempet mot amerikanerne. Noen er torturert og deretter skutt i vendettaer under de lovløse forholdene.

– Denne gravplassen forteller historien om Irak, sier Hassani. – Jeg har aldri sett noe så ille, sier den 38 gamle irakeren.

Tragedier

Under Saddam Husseins regime ble kriminaliteten holdt i sjakk av de brutale sikkerhetsstyrkene i Irak. Ofrene ble både torturert og tatt av dage, men havnet aldri på gravplassene i Bagdad.

Lovløsheten som har utviklet seg etter invasjonen i mars i fjor, har gjort at alt fra væpnede småtyver til selvmordsbombere kan slå til når som helst.

Noen av ofrene blir brakt til Sjeik Maarouf-gravplassen, der Hassani har lest vers fra Koranen over de døde siden han var sju år gammel.

Når han viser rundt blant gravstøttene minner han litt om en turguide, men de tause gravene er bare monumenter over tragiske skjebner og trekker ikke til seg så mange nysgjerrige.

– Denne mannen sto og solgte fisk på markedet da han ble drept av amerikanerne i et sammenstøt, sier Hassani og peker på en av gravene.

– Denne mannen, Ahmed al-Obeidi, ble skutt ned sammen med tre andre politimenn i en bil. Denne 75-åringen ble skutt og drept, sier Hassani og peker på neste grav.

Stenger om natten

De siste blodige kampene mellom amerikanere og sjiamuslimer i Najaf har også berørt Hassanis virksomhet, fordi den sjiamuslimske militslederen Moqtada al-Sadr har forskanset seg på gravplassen ved Imam Ali-moskeen i den hellige byen sør for Bagdad.

Omar er bare en av mange som har mistet sine kjære i krigskaoset (foto: AP/Scanpix)
Muhammed Kusay ønsket å begrave sin tre måneder gamle sønn i Najaf. Men kamphandlingene i byen gjorde det umulig, og den lille gutten ble i stedet midlertidig gravlagt av Hassani inntil kampene i Najaf opphører.

– Jeg kan ikke engang begrave min egen sønn. Selv er jeg i live, men jeg føler meg død, sier Kusay.

Sjeik Maarouf-gravplassen i Bagdad er også blitt berørt av den ustabile situasjonen i landet.

– Tidligere var gravlunden åpen døgnet rundt, slik at jeg raskt kunne begrave personer som døde på kveldstid, sier Hassani.

– Nå må vi stenge før det blir mørkt. Det er blitt for risikobetont.

(NTB)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no