skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Blodige angrep i fem irakiske byer

Irakiske opprørere gikk i dag tidlig til angrep mot fem byer. Kamper mellom mellom amerikanske styrker og irakisk milits fulgte etter angrepene.

Publisert 24.06.2004 08:24. Oppdatert 24.06.2004 18:50.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Det irakiske helseministeriet sa i kveld at minst 85 personer er drept i de fem angrepene, mens 320 er såret: 44 drepte og 216 sårede i Mosul, 13 drepte og 15 sårede i Bakuba, 20 drepte og 76 sårede i Falluja og Ramadi, og åtte drepte og 13 sårede i angrep nær Bagdad.

Det verste angrepet ble rettet mot Mosul i Nord-Irak, men også i Bakuba, som ligger i den såkalte sunni-triangelen, ble mange drept. De aller fleste av de mange titalls drepte var irakere.

Sju bilbomber

I Mosul eksploderte minst sju kraftige bilbomber. Ifølge irakisk politi ble minst 44 mennesker drept, og 60 ble såret i eksplosjonene. Stadig flere døde blir gravd ut fra ruinene, og det fryktes at tallet på omkomne vil øke.

Irakisk politi ved en politistasjon i Mosul, der en av bombene gikk av torsdag. (Foto: Scanpix / Reuters)


Et privat vaktselskap ble også angrepet og flere av de ansatte ble drept.

Etter eksplosjonene startet et "gateslag" mellom milits og amerikanske soldater i Mosul.

Sunni-triangelet

Det gikk også hardt utover politistasjonen i byen Bakuba. En rekke personer drept da væpnet irakisk milits angrep en politistasjon. 11 av de drepte var irakiske politimenn. En av de drepte var amerikansk soldat.

Også byene Ramadi og Fallujah ble angrepet. Disse byene, inkludert Bakuba, ligger i det urolige sunni-triangelet, der tilhengere av Saddam Hussein, blant annet restene av hans republikanergarde, står sterkt.

I Ramadi ble minst fire personer drept da nok en politistasjon ble angrepet.

Flyktet fra Fallujah

I den konfliktfylte byen Fallujah førte angrepene til at kampene mellom sunni-muslimske opprørere og amerikanske styrker blusset opp igjen. Flyktninger begynte å strømme ut av byen.

Restene av en bil utenfor politistasjonen i Mosul. (Foto: Reuters TV)
De amerikanske styrkene skal ha bombet grupper med opprørere, og et amerikansk Cobra-helikopter ble skutt ned. Mannskapet skal ha overlevd.

Få timer senere varslet høyttalerne fra byens moskeer at det var inngått våpenhvile mellom militsen og USAs styrker, for å stanse flyktningstrømmen ut av byen.

Mange drepte og sårede

Irakiske myndigheter melder om minst 85 drepte og mer enn 320 sårede i alle angrepene. Bare i Mosul blir det meldt om over 200 sårede. Minst sju av de drepte i de fire byene var amerikanske soldater.

Abu Musab al-Zarqawi, en militsleder som angivelig har tette bånd til Al Qaida, sa tidlig at hans gruppe står bak angrepene, som tilsynelatende var godt koordinerte.

Senere på dagen la al-Zarqawi ut en erklæring på gruppas Internett-side der det står at hans milits er ansvarlig for alle angrepene, som var rettet mot "politi-agenter og spioner, Iraks hær og deres amerikanske brødre".

Et par timer etter angrepene eksploderte også en bombe ved et kontrollpunkt i hovedstaden Bagdad. Fem medlemmer av Iraks nasjonalgarde ble drept i eksplosjonen.

Om seks dager overtar irakerne selv makten i landet. De siste ukene opp mot maktovertakelsen har angrepene fra opprørsgrupper økt.

(NRK-AFP-Reuters)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no