skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Amnesty refser Bush

Amnesty International kommer med kraftig kritikk av USA og president George W. Bush i sin årsrapport. USA undergraver og bryter menneskerettighetene i sin krig mot terror, mener organisasjonen.

Publisert 26.05.2004 12:54. Oppdatert 26.05.2004 13:01.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Benny André Johansen

I den 339 sider lange årsrapporten, som ble lagt fram av Amnesty Internationals generalsekretær Irene Khan i London i dag, tar menneskerettighetsorganisasjonen et kraftig oppgjør med den USA-ledede krigen mot terror.

USA og deres allierte hevder de kjemper for å beskytte menneskerettighetene i Irak. Men i krigen mot terror undergraver de selv menneskerettighetene, skriver Amnesty International.

Amnestys årsrapport 2004

Amnesty Internationals generalsekretær Irene Khan. (Foto: NRK)
Organisasjonen fordømmer blant annet de USA-ledede styrkenes vilkårlige pågripelse og forvaring av mange tusen mistenkte under krigene i Afghanistan og Irak, og fengslingen av terrormistenkte uten lov og dom i USAs militærbase i Guantanamo Bay på Cuba.

- Norge må gjøre mer

Generalsekretær Petter Eide i Amnestys norske avdeling slutter seg til kritikken av USA. Samtidig krever han at norske myndigheter gjør det de kan for å stanse undergravingen av menneskerettigheter i krigen mot terror.

- Norge er aktivt med i en koalisjon som hevder den "kriger for rettferd" samtidig som dens soldater torturerer fanger mange steder i verden, sier Eide.

- Norske myndigheter må gjøre det klart for USA og Storbritannia at vi ikke kan være med i en koalisjon som aksepterer tortur. Uten håndfaste garantier om respekt for menneskerettighetene og offentlig kontroll av at løftene følges, bør Norge trekke seg ut av Irak og Afghanistan, sier Eide i en pressemelding i dag.

Bred kritikk

Men også andre land får sterk kritikk i rapporten. Amnestys årsrapport dokumenterer brutale overgrep begått av væpnede grupper i 35 land og av myndighetene i tilsammen 155 land. Av de europeiske landene er det særlig Russland som får sterk kritikk for utstrakt tortur og mishandling av fanger.

En rekke stater i Asia og Nord-Afrika får kritikk for å ha brukt kampen mot terror som begrunnelse for å sette til side grunnleggende menneskerettigheter. Det samme gjelder Latin-Amerika, der flere stater også får kritikk for ikke å ta sult- og fattigdomsproblemene alvorlig nok.

Norge blir ikke nevnt i rapporten, men nabolandet Sverige får kritikk for en forhastet behandling og sviktende utredning av asylsaker. Organisasjonen mistenkter at mange flyktninger nektes asyl i Sverige på grunn av feilaktig eller forhastet saksbehandling.

LENKER
Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no