skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 
En amerikansk soldat på patrulje i Falluja i Irak. (Foto: Reuters/Scanpix)
En amerikansk soldat på patrulje i Falluja i Irak. (Foto: Reuters/Scanpix)

Splittet over Irak

USA insisterer på å beholde kontrollen over sine soldater i Irak. Samtidig sier statsminister Tony Blair at overgangsregjeringen skal ha den endelige kontrollen over militæroperasjonene i landet.

Publisert 26.05.2004 08:35.
Den tydelige motsetningen mellom de to allierte kan komme til å vanskeliggjøre arbeidet med en ny FN-resolusjon om Irak, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Tony Blair vil at den irakiske overgangsregjeringen skal ha kontrollen. (Foto: AP/Scanpix)
På en pressekonferanse tirsdag sa Blair at den nye irakiske overgangsregjeringen skal ha den endelige politiske kontrollen over operasjoner utført av utenlandske styrker som blir stående i Irak etter maktoverdragelsen 30. juni. Militære fremstøt i byer som Falluja må dermed først godkjennes av den irakiske regjeringen.

– Det er dette overføring av suverenitet betyr, sa Blair.

Amerikansk kommando

Noen få timer senere sa imidlertid utenriksminister Colin Powell at «de amerikanske styrkene i siste instans vil være under USAs kommando», og at «de vil gjøre det som er nødvendig for å beskytte seg selv».

På spørsmål om den nye irakiske overgangsregjeringen vil kunne legge ned veto mot en amerikansk militæroperasjon, svarte Powell tirsdag:

– Selvsagt vil vi ta med i betraktning hva enn de sier både på et militært og politisk nivå.

Han sa videre at han er overbevist om at de amerikanske styrkene vil bli i stand til å koordinere sikkerhetsbehovene med den nye overgangsregjeringen.

– Vi har stor erfaring i denne typen ordninger, siden vi har bistått med styrker i slike situasjoner rundt om i verden de siste 50-60 årene, sa Powell.

George W. Bush vil beholde kontrollen selv. (Foto: AFP/Scanpix)

Full suverenitet?

BBCs korrespondent i Washington sier de motstridende uttalelsene viser at det fortsatt ikke er klart hvilken grad av suverenitet overgangsregjeringen i Irak vil få.

President Bush har i likhet med Blair konsekvent brukt formuleringer som «full suverenitet» til irakerne 30. juni, mens andre i Bush-administrasjonen omtaler maktoverdragelsen som «begrenset suverenitet».

Resolusjonsutkast

Det amerikansk-britiske utkastet til Irak-resolusjon som ble lagt fram for Sikkerhetsrådet mandag kveld, tar til orde for at de utenlandske styrkene i Irak skal kunne «bruke alle tiltak» for å opprettholde ro og orden. Utkastet tar ikke opp spørsmålet om overgangsregjeringen skal ha vetorett over militæroperasjonene.

Frankrike, Russland og Kina har signalisert at de vil ha endringer i resolusjonsteksten. Frankrike har vært spesielt kritisk til at spørsmålet om innflytelse over utenlandske styrker ikke er avklart.

(NTB-Reuters-AFP)

Rundt 800 par kampstøvler i Washington. Hvert par markerer en drept amerikansk soldat i Irak. (Foto: Reuters/Scanpix)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no