skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 
En amerikansk soldat holder orden på køen av kvinner utenfor Abu Ghraib-fengselet utenfor Bagdad. Kvinnene venter å få opplysninger om slektningene sine på innsiden. (Foto: Reuters/Scanpix)
En amerikansk soldat holder orden på køen av kvinner utenfor Abu Ghraib-fengselet utenfor Bagdad. Kvinnene venter å få opplysninger om slektningene sine på innsiden. (Foto: Reuters/Scanpix)

- Rart hvis norske soldater ikke visste

Det er veldig overraskende dersom ingen norske soldater i Irak fikk høre om amerikanske og britiske soldaters mishandling av fanger, mener Amnestys generalsekretær Petter Eide.

Publisert 25.05.2004 18:05.
SE OGSÅ:
ALT OM:
– Det vil overraske meg veldig om ingen norske soldater har fått greie på dette, sier Eide til NTB.

Han utelukker ikke at norske soldater i Sør-Irak har vært til stede i eller ved de britiske militæranleggene der tortur av fanger skal ha funnet sted, men finner ingen grunn til å mistenke dem for direkte deltakelse i overgrepene som Amnesty tidligere har dokumentert.

Bildene av mishandling i Abu Ghraib-fengselet har vakt avsky. (Foto: AP/Scanpix)

– Teflonsvar

– Vi må stille spørsmål ved hva Norge har visst om torturskandalene i Irak, og vi har spurt forsvarsminister Kristin Krohn Devold om dette, men får bare teflonsvar. Hun hevder å ha informasjonsrutiner som er tilstrekkelig gode, men hva det betyr er høyst uklart, sier Eide.

– Det er ingen politisk kontroll av hvordan dette håndteres i Norge. Det norske folk har krav på å få vite hvordan forsvarsledelsen håndterer informasjon fra soldater som er ute. Vi vet ikke engang om de ville ha tatt det opp med amerikanerne eller andre om de hadde fått kjennskap til noe slikt, sier han.

Bryter folkeretten

Onsdag legger Amnesty International fram sin årsrapport i London, der det rettes skarp kritikk mot USA og deres koalisjonspartnere i den såkalte krigen mot terror.

Ifølge Amnesty undergraves menneskerettighetene nå vel så mye i terrorbekjempelsens som i terrorens navn.

– Stater er alltid farligere enn terrorister, sier Petter Eide som er dypt skeptisk til Norges deltakelse i en koalisjon som bryter og aktivt undergraver menneskerettighetene.

– Norge kan ikke være med i en allianse der land helt åpenlyst bryter folkeretten. Dette er både politisk og militært helt uforsvarlig. Norge gjør seg til en aktør som bidrar til å legitimere helt åpenbare brudd på menneskerettighetene, sier Eide.

Devold aksepterer

Om koalisjonen har mandat fra FN eller ikke, finner han helt uvesentlig i sammenhengen.

– De kan diskutere mandater så mye de vil. Vi står overfor en situasjon der amerikanerne har regler for forhør av fanger som bryter med både Genevekonvensjonen og torturkonvensjonen, og det tror jeg også jurister i det norske Forsvarsdepartementet vil være enige i, sier Eide.

– Da forsvarsminister Kristin Krohn Devold var i New York i forrige uke, så aksepterte hun forklaringen fra Condoleezza Rice om at dette bare dreide seg om enkeltpersoner og enkelthendelser.

– Krohn Devold visste da at den amerikanske ledelsen hadde sanksjonert ulovlige forhørsregler. Dette henger ikke på greip og er alt for ukritisk. Det kan faktisk synes som om hun aksepterer at amerikanerne bruker denne formen for tortur, sier Petter Eide.

(NTB)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no