skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Fransk skepsis til FN-resolusjon

Frankrike er skeptisk til det amerikansk-britiske forslaget til ny FN-resolusjon. Ifølge forslaget skal Irak bli uavhengig og få en overgangsregjering innen 30. juni, samtidig som okkupasjonsstyrkene blir i landet.

Publisert 25.05.2004 09:36.
Av Wenche Thorunn Nilsen

I forslaget ber USA og Storbritannia om FNs godkjenning til å holde utenlandske styrker i Irak i minst ett år fra 30. juni, og til at behovet for denne styrken deretter blir revurdert etter ett år. Forslaget har ingen dato for når styrken skal trekkes ut av Irak.

Den franske regjeringen er kritisk til forslaget, og krever at den nye irakiske overgangsregjeringen får myndighet over hva de amerikanske styrkene i landet skal gjøre.

– La oss ha det helt klart. Denne resolusjonen kommer ikke til å bli en blankosjekk (for USA), sa den franske utenriksministeren Michel Barnier i går kveld.

Vetorett

Michel Barnier: Ingen blankosjekk til USA (Scanpix/AP)
Ifølge britiske kilder ser USA og Storbritannia for seg at overgangsregjeringen vil få en vetorett over de utenlandske styrkenes militæroperasjoner i landet. Disse planene er imidlertid ikke tatt med i resolusjonsforslaget, og vil bli utarbeidet i samarbeid med overgangsregjeringen før Sikkerhetsrådet skal stemme over resolusjonen.

Dette liker den franske utenriksministeren svært dårlig.
– La oss respektere datoen (30. juni) og sikre at den kommende regjeringen virkelig får suverenitet, sier Barnier til Le Figaro.

Han mener spørsmålet om innflytelse over utenlandske styrker i landet ikke kan bli bestemt utenfor Sikkerhetsrådet.

FN-rolle

Resolusjonsforslaget foreslår en klar FN-rolle i forbindelse med utnevnelsen av den nye overgangsmyndigheten i Irak.

FNs spesialutsending til Irak, Lakhdar Brahimi, skal utnevne en president, to visepresidenter, en statsminister og 26 ministere innen utgangen av mai. Disse skal sitte i sine stillinger fram til det første valget på nasjonalforsamling, planlagt til januar 2005.

Både USA og Storbritannia er ivrige etter å overbevise Sikkerhetsrådet om at den midlertidige Irak-regjeringen er noe annet enn en fortsettelse av okkupasjonsregimet under nytt navn.

Suverenitet

All suverenitet overføres til Irak, forsikrer Storbritannias FN-ambassadør Emyr Jones (Scanpix/AP)
– Resolusjonsforslaget understreker klart at all suverenitet returneres til irakerne, at den midlertidige irakiske regjeringen overtar totalt ansvar for sin egen suverenitet, sa Storbritannias FN-ambassadør Emyr Jones.

De amerikanskledede styrkene som blir stående i landet kommer imidlertid til å ha vidtrekkende myndighet til å sikre stabiliteten og til å slåss mot terrorisme, melder nyhetsbyrået AFP.

I utkastet går okkupasjonsmakten også inn for at en irakisk overgangsregjering skal overta kontrollen over landets oljeressurser, men at et internasjonalt organ skal overvåke bruken av oljepenger.

Resolusjonsforslaget sier ingenting om framtiden for fangene og fengslene som styres av amerikanerne og deres partnere, og som har stått i sentrum for den voksende skandalen om fangemishandling de seneste ukene.

(NTB-Reuters-AFP)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no