skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Må på offensiven i Irak-konflikten

President George W. Bush ser folkets støtte dunste bort som dugg for solen. Oppslutningen er på et lavmål, men nå vil Bush ta opp kampen.

Publisert 24.05.2004 17:01.
I en serie taler framover skal presidenten meisle ut sitt politiske budskap, og først på dagsordenen står programerklæringen hans for Irak.

– Presidenten vil understreke at vi nærmer oss en avgjørelse i Irak med maktoverdragelsen 30. juni, sier Trent Duffy, som er talsmann i Det hvite hus.

Mandagens TV-tale på Hærens krigsskole i Carlisle i delstaten Pennsylvania faller sammen med Bush-administrasjonens forsøk på å gjøre sine hoser grønne i FN for å få Sikkerhetsrådet med på en ny Irak-resolusjon etter de retningslinjer Bush-administrasjonen ønsker.

Senere skal Bush tale både foran minnesmerket fra den annen verdenskrig i Washington, ved markeringen av 60-årsdagen for landgangen i Normandie i 1944 og på NATO-toppmøtet i Istanbul i slutten av juni.

Valgstrategi

Alt som kunne gå galt i Irak for amerikanerne, har gjort det. Nå må Bush gi inntrykk av en handlekraftig president som trass i blodbad i irakiske byer vil markere at maktoverdragelsen er Iraks fremtid.

Men for Bush og rådgiverne er det presidentvalget 2. november som har størst interesse, og valgstrategene hans vil for alt i verden hindre en utvikling i Irak som setter bom for gjenvalg.

Men det er nettopp det som kan skje. Krigen i Irak skulle styrke Bush og sørge for at gjenvalget nærmeste ble en proforma sak. Men nå brer mismotet seg langt inn i republikanernes rekker. Selv toneangivende senatorer mener det kan bli hardt å få Bush gjenvalgt.

Fall på målinger

USA sitter i klisteret i Irak, den alvorligste militære operasjon USA har innlatt seg på siden Vietnamkrigen.

– Nå må Bush selv rake kastanjene ut av ilden, på et tidspunkt da han fremstår som svak, sier Fred Greenstein, som er forsker ved Princeton-universitetet i New Jersey.
Bush har arbeidet seg stadig nedover på meningsmålingene, og ifølge nyhetsmagasinet Time må vi tilbake til slutten på 1940-tallet for å finne en president som hadde så dårlige utsikter for gjenvalg som Bush har i dag.

En meningsmåling fra Time/CNN viser at et stort flertall av amerikanerne er misfornøyd med Bushs håndtering av både utenrikspolitikken, økonomien, situasjonen i Irak og krigen mot terrorisme.

Så mye som 56 prosent av befolkningen mener krigen mot Irak ikke var verdt prisen. Bare 37 prosent seg positiv til krigen.

Bush har lenge fått til dels hard kritikk fra ledende republikanere, som mener han er for vag når framtida i Irak kommer på banen.

Kritiske senatorer

Tungvekteren Richard Lugar, Indiana-republikaneren som leder Senatets utenrikskomité, har flere ganger bedt Bush være konkret og unngå generelle vendinger når han snakker om situasjonen i Irak.

Avsløringene av fangemishandling i det beryktede Abu Ghraib-fengselet har bare gjort vondt mye verre.

– Noe av problemet for oss etter vel ett år i Irak, er at vi står i fare for å miste troverdighet. Vi står i fare for å komme i den situasjon at ingen stoler på oss, sier Chuck Hagl, en annen fremtredende republikaner i komiteen.

Det er mye som står på spill for Bush. – President Bush er nærmest i fritt fall på meningsmålingene, og derfor er det viktig at han nå henvender seg direkte til folket, sier historikeren Doug Brinkley.

(NTB)


 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no