skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Halshogging vekker avsky

USA er i opprør etter at en islamistisk gruppe i Irak i går halshogde den amerikanske forretningsmannen Nick Berg, og halshoggingen fordømmes av politikere over hele verden.

Publisert 12.05.2004 13:20.
Av Wenche Thorunn Nilsen

- Vi vil finne dem som er ansvarlige for dette og stille dem til doms, sa en talsmann for Det hvite hus da det ble kjent at en islamistisk gruppe hadde halshogd amerikaneren Nick Berg i Irak.

- De har ikke noen respekt for livene til uskyldige menn, kvinner og barn, sa Scott Mclellan på vegne av det hvite hus.

President George W. Bush selv hadde ikke umiddelbart noen kommentarer. Nick Berg ble haldhogd som hevn for overgrepene mot irakiske fanger i Abu Ghraib-fengselet nær Bagdad.

Halshoggingen ble tatt opp på video og sendt på en hjemmeside som leses av ytterliggående muslimer.

Familiefotografi av Nick Berg.(Scanpix/AP)
Etter at den knelende Nick Berg hadde identifisert seg, leste fem menn opp en meddelelse om at de hadde tilbudt okkupasjonsstyrkene å utveksle ham med fanger i Abu Ghraib-fengselet, men at dette var avslått. Så ble Berg halshogd.

Flere amerikanske politikere har reagert voldsomt på henrettelsen og krever at arabiske ledere må fordømme den like sterkt som de fordømmer mishandlingen av arabiske fanger. Andre spør om henrettelsen er et resultat av høringen om mishandlingen av irakiske fanger og spør om den burde ha vært holdt bak lukkede dører.

Den britiske statsministeren Tony Blair sa i dag at halshoggingen var barbarisk og uberettiget. En talsmann for den japanske regjeringen sa at den var ubermhjertig og utilgivelig, mens den tidligere australske utenriksministeren Alexander Dower mente at den viser at alle utlendinger i Irak er truet.

Den 26 år gamle Nick Berg fra Philadelphia har vært savnet i Irak siden midten av april. Det hersket i går noen tvil om videoen var ekte, men ifølge det amerikanske utenriksdepartementet er den døde kroppen hans funnet ved en motorvei nær Bagdad

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no