skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

- Få utenlandske krigere

Den amerikanske generalen Martin Dempsey medgir overfor nyhetsbyrået AP at utlendingene trolig bare utgjør 1 prosent av motstandsfolkene okkupasjonsstyrken står overfor i Irak.

Publisert 04.05.2004 10:55.
Av Wenche Thorunn Nilsen

General Martin Dempsey (i midten) sammen med irakere som skal sørge for sikkerheten i Bagdad (Scanpix/AP)

Den amerikanske okkupantmakten har lenge hevdet at utenlandske krigere har spilt en sentral rolle i motstandskampen, både i Falluja og resten av Irak.

Ved å skylde på utlendinger har amerikanske ledere håpet å tone ned irakernes stadig sterkere motstandskamp, og forsøkt å tegne et bilde av konflikten som et ledd i kampen mot internasjonal terror.

Ingen i Falluja

I Falluja har amerikanske styrker til dags dato ikke tatt en eneste utenlandsk kriger til fange, og innbyggerne i byen avviser da også at utlendinger leder an i kampen mot okkupantene. Det samme er tilfelle andre steder i Irak, og den amerikanske generalen Martin Dempsey mener at utlendingene trolig bare utgjør 1 prosent av motstandsfolkene man står overfor.

Av de 8.000 irakerne amerikanske styrker holder fanget i Irak, anklaget for å tilhøre opprørerne, er det bare registrert 127 utlendinger.

– Misoppfatning

Amerikanske soldater studerer et flygeblad med bilde av Musab al-Zarqawi (Scanpix/AP)
Dempsey kaller forestillingen om at militante islamister strømmer til Irak for en «misoppfatning», men mener likevel at utlendinger – med den jordanske al-Qaida-lederen Musab al-Zarqawi i spissen – har stått bak flere større angrep og aksjoner.

Også dette stilles det spørsmål ved. Amerikanske og irakiske ledere var raske med å anklage utenlandske terrorister for å ha stått bak en rekke selvmordsbomber som kostet over 270 mennesker livet i mars. Ti personer ble pågrepet etter bombene, men fem av dem er siden løslatt. De øvrige fem er irakere.

Også etter selvmordsaksjoner i februar, som kostet over 100 irakiske politirekrutter livet, fikk utenlandske terrorister skylden. Etterforskningen senere har tydet på det motsatte.

Bare én fra al-Qaida?

Bare en av dem amerikanerne har pågrepet i Irak, mistenkes for bånd til al-Qaida. Mannen, som kommer fra Yemen, forsøkte angivelig å utløse en bilbombe sommeren 2003.
De utenlandske krigernes rolle i Irak er derfor langt mindre enn det amerikanske talsmenn har hevdet, fastslår AP.

Nyhetsbyrået viser til uttalelser fra talsmannen Dan Senor som nylig hevdet at utenlandske krigere nærmest holdt Fallujas sivilbefolkning som gisler. Også general Mark Kimmitt hevdet nylig det samme, og anklaget utenlandske krigere og terrorister for å ha slått en kile mellom sivilbefolkningen og amerikanerne i Falluja.

(NTB)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no