skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Mekling for å hindre blodbad

Sjiamuslimenes religiøse oppviglerleder Moqtada al-Sadr er innstilt på å akseptere et iransk meklingsforsøk for å unngå et blodbad og direkte sammenstøt med amerikanerne som står utenfor Najaf.

Publisert 15.04.2004 23:08.
En iransk delegasjon vil komme til sjiaenes hellige by for å finne en løsning på gisseldramaet, men Sadr-leiren vet fortsatt lite om hva de iranske forslagene til løsning går ut på.

Moqtada al-Sadr skal være positivt innstilt til Irans meklingsforsøk. (Arkivfoto)
De amerikanske marineinfanteristene som har omringet Falluja litt lenger nord i landet, har løsnet litt på grepet for å gi rom for politiske forhandlinger.

Men det høres stadig skyting i utkanten av byen, og til sammen ble tre irakere drept i rakettangrep og av amerikanske snikskyttere onsdag. Amerikanerne og irakiske meklere hevder at våpenhvilen som ble innført sist helg, fortsatt står ved lag i byen. I samme by bombet også amerikanerne i stykker deler av en moské torsdag.

Forsvarsminister Donald Rumsfeld avviste torsdag kveld at hundrevis av sivile irakere ble drept i Falluja forrige uke, men kunne selv ikke oppgi hvor mange. Den amerikanske hæren har tidligere sagt at den ikke teller sivile tap.

Seks sivile irakere ble drept i amerikanske og irakiske angrep andre steder i Irak torsdag.

Iransk mekling?

Ifølge en av Sadrs støttespillere i nabobyen Kufa, sjeik Fuad al-Torsi, skal den omstridte lederen ha sagt seg tilfreds med at meklingstilbudet kommer nettopp fra det islamistiske Iran.

Den iranske delegasjonen på fem medlemmer kom til Bagdad onsdag kveld, men lederen Hosein Sadeghi vil ikke være med på at det dreier seg om mekling. Han understreker at delegasjonen fra det iranske utenriksdepartementet er i Irak for å få en oversikt over den alvorlige situasjonen som er oppstått.

En iransk diplomat ble torsdag skutt og drept like ved den iranske ambassaden i Bagdad.

Sadeghi møtte onsdag kveld fungerende formann i det irakiske styringsråd, Massoud Barzani, ifølge avisen Al-Taakhi. En amerikansk tjenestemann opplyser at det er den britiske regjering som har bedt om iransk bistand.

Iran har hele tiden stilt seg meget kritisk til den amerikanske okkupasjonen av nabolandet, men har samtidig valgt å holde en viss avstand til «rebellen» al-Sadr, som ikke har særlig stor oppslutning blant sjiamuslimene.

Sadr har tatt tilflukt i Najaf, en av sjiaenes helligste byer, men det er i enkelte Bagdad-bydeler han har sin viktigste maktbasis.

Avstand til Sadr

Det iranske presteskapet har valgt å holde kontakt med Rådet for islamsk revolusjon i Irak (SCIRI), som ble opprettet i Iran. Denne organisasjonen står sterkt blant sjiaene og ledes av Abdul Aziz al-Hakim, som er med i det irakiske styringsrådet.

Til nå har alle forsøk på forhandlinger og mekling vært ledet av det sjiamuslimske Dawa-partiet, en gruppering som også er representert i styringsrådet. Partiet støttes av sjiaenes øverste ledelse, Marjaiya.

– Sadr er innstilt på å følge alle påbud som kommer fra Marjaiya, så lenge det er i Iraks og det irakiske folks interesse, sier Hazem al-Araji, en av Sadrs nære medarbeidere, som var i amerikansk forvaring en kort stund sist tirsdag.

Sadr har gjort det klart at alle hans tilhengere som okkupasjonsstyrkene holder internert i de tre hellige byene Karbala, Najaf og Kufa, må løslates straks.

En annen av Sadrs medarbeidere understreker at den selvbestaltede lederen er innstilt på å avvæpne sin private Mehdi-milits og møte fram for en domstol når Irak styres av en «legitim og demokratisk» regjering.

Ny voldsspiral

Fortsatt sitter om lag 40 utlendinger som gisler i Irak, og lite er kommet ut om hvilke grupper som står bak. Er det politiske grupperinger eller rene røverbander som har gjennomført en ny omdreining på voldsspiralen i Irak?

De USA-ledede okkupasjonsstyrkene går hardt til verks for å finne fram til opprørerne som holder de utenlandske gislene.

– Vi går aggressivt fram for å identifisere de skyldige, sier en amerikansk talsmann for okkupasjonsstyrkene.
De amerikanske styrkene samler inn mye informasjon og håpet er at utstrakt etterretning skal føre soldatene til de skyldige og dermed finne ut hvor gislene blir holdt i forvaring.

Det amerikanske forsvarsdepartementet har dessuten bestemt at 20.000 soldater som egentlig skulle reise hjem til USA, blir i Irak på grunn av den forverrede sikkerhetssituasjonen. Det er for tiden rundt 130.000 amerikanske soldater i Irak.

Det var rolig i Najaf torsdag og irakisk politi var stadig ute på patrulje i byens hovedgater, mens Sadrs svartkledde milits holdt vakt rundt byens helligdom, sarkofagen med imam Alis jordiske levninger.
(NTB)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no