skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Ber for kinesiske gisler

Sju kinesiske statsborgere ble søndag kidnappet av væpnede menn i det sentrale Irak, og kinesiske myndigheter ber Irak sette i verk tiltak for å befri gislene.

Publisert 12.04.2004 08:22.
Kina har også opprettet en egen gruppe diplomater som skal koordinere arbeidet med å befri gislene, opplyste landets utenriksdepartement mandag.

SHANGHAI: Kinesiske aviser forteller om de kinesiske gislene, og bringer også en sak om den fangede amerikaneren. (Foto: AP/Scanpix)
Flere ledere i det offentlige og i kommunistpartiet uttrykker stor bekymring over kidnappingen, og både utenriksdepartementet og Kinas ambassade i Bagdad har fått ordre om øyeblikkelig å starte arbeidet med å befri de sju gislene.

Sun Bigan, som er Kinas ambassadør i Irak, har i tillegg bedt Irak sette i verk tiltak for å finne ut hvem som kidnappet kineserne, hvor de blir holdt, og deretter befri dem på en trygg måte.

– I god behold

De sju kineserne som er kidnappet kom inn i Irak fra Jordan søndag morgen og ble bortført i området omkring den svært urolige byen Falluja vest for Bagdad, bekreftet kinesiske myndigheter mandag.

Det er tre kinesiske menn på mellom 18 og 49 år fra den østlige Fujian-provinsen som er kidnappet, ifølge en liste med navn som ble lagt fram av den kinesiske diplomaten i Bagdad som først brakte nyheten om bortføringen.

TV-kanalen al-Arabiyas korrespondent i Falluja skal også ha intervjuet noen løslatte utlendinger som skal ha møtt sju andre personer med kinesiske pass, ifølge nyhetsbyrået Xinhua.

De kinesiske gislene skal være i god behold og ikke påsatt håndjern, men det er foreløpig uklart hva gisseltakerne vil gjøre med kineserne.

Cheney på besøk

Kidnappingen blir kjent like før USAs visepresident Dick Cheneys besøk i Kinas hovedstad Beijing tirsdag, og hendelsen vil neppe bidra til å gjøre kinesiske myndigheter mer positive til USAs invasjon og okkupasjon av Irak.

Kina, som har fast plass i FNs sikkerhetsråd, motsatte seg den amerikanskledede invasjonen av Irak i mars i fjor, og har også nektet å sende styrker til landet for å bidra under okkupasjonen.

Ni gisler ble løslatt i Irak søndag, men skjebnen til de tre japanske gislene som opprørere har truet med å brenne levende, er fortsatt uviss.
(NTB-AFP-Reuters)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no