skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Vurderer valgkompromiss i Irak

FN-diplomaten Lakhdar Brahimi mener at valgene i Irak ikke bør knyttes opp til en spesiell tidsfrist fordi det kan føre til manglende forberedelser.

Publisert 13.02.2004 12:04.
– Vi må organisere valgene så tidlig som mulig, men ikke så tidlig at det blir umulig, sa generalsekretær Kofi Annans utsending i Bagdad fredag. Dagen før møtte Bramini den sjiamuslimske lederen Ali al-Sistani som har krevd at det holdes valg før den amerikanske okkupasjonsmakten overlater styringen til irakerne 30. juni.

Lakhdar Brahimi (t.h.) traff i dag Mohsen Abdel-Hamid, president i det irakiske styringsrådet. (Foto: AP/Scanpix)
Brahimi leder et FN-team som er i Irak for å vurdere mulighetene for å holde valg før 2005, slik USA har planlagt. FN-gruppen skal under sitt opphold i Irak ha blitt overbevist om at valget ikke kan holdes innen 30. juni, slik Sistani krever.

Dermed er FN langt på vei på linje med USA, og det gjenstår å se hvordan de sjiamuslimske lederne vil forholde seg til at valget kommer på et senere tidspunkt.

Kompromiss

FN-representantene ser for seg et kompromiss, der deler av makten kan overføres til irakerne før 30. juni, og at andre deler kan overføres etter at det er holdt et valg i landet.

De ni FN-utsendingene i Bagdad har ikke selv lansert en dato for valget, men har antydet en gang innen utgangen av året.

Amerikanerne har foreslått at det holdes indirekte valgt, basert på regionale nominasjoner, men dette forslaget skal ha blitt avvist av FN-utsendingene, i hvert fall i sin opprinnelige form.

I mellomtiden fortsetter motstanden mot den amerikanske okkupasjonen, som koster rundt en milliard kroner per dag, ifølge tall som ble offentliggjort torsdag.

Sjiamuslimer

Brahimis delegasjon er kommet til Bagdad som et resultat av at Sistani skapte en viss bekymring i Washington, da han som representant for den sjiamuslimske flertallsbefolkningen krevde valg før maktoverføringen. Sjiamuslimene utgjør rundt 60 prosent av befolkningen i Irak.

Den amerikanske okkupasjonsstyrken har møtt de største utfordringene i den sunnimuslimske befolkningsgruppen nord for Bagdad og har gjort sitt ytterste for ikke å provosere sjiamuslimene i sør.

President George W. Bush, som i månedsvis holdt FN på en armlengdes avstand fra beslutningene i Irak, ba generalsekretær Kofi Annan gripe inn på grunn av kravene fra Sistani, og dermed reiste Brahimi til Bagdad for å kartlegge situasjonen.

Brahimi møtte Sistani torsdag, og det er ventet at han legger fram en rapport for Kofi Annan i slutten av februar. Der vil han komme med anbefalinger om når og hvordan valgene bør holdes.

(NTB-AFP)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no