skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Dansk Irak-gransking

Det danske Folketinget vil granske hvordan landets militære etterretningstjeneste kunne hevde at Irak hadde masseødeleggelsesvåpen, skriver avisa Information.

Publisert 11.02.2004 08:25. Oppdatert 11.02.2004 10:06.
Det danske forsvarets etterretningstjeneste, FE, mente før invasjonen at Irak sannsynligvis rådet over kjemiske og biologiske våpen, noe det ikke er funnet belegg for.

Danmark støttet USAs invasjon av Irak, og opplysningene om at dansk etterretning mistenkte landet for å ha masseødeleggelsesvåpen kom frem i et svar fra statsminister Anders Fogh Rasmussen til Enhedslisten i Folketinget.

Vil ha svar

Nå vil kontrollutvalget i Folketinget ha svar på hvordan dansk etterretning kom fram til sin konklusjon.

- Vi må undersøke hvordan etterretningstjenesten kunne komme frem til en så feilaktig konklusjon, sier kontrollutvalgets formann, Jan Trøjborg, til Information.

Trøjborg viser til at det er innledet tilsvarende gransking både i USA og Storbritannia, etter krav fra de folkevalgte.

Ikke åpne kilde

- Nå må vi få vite hva Forsvarets etterretningstjeneste visste, hva de fortalte regjeringen, om de frivillig kom fram til sin vurdering eller om de ble presset til det, sier SFs representant Søren Søndergaard.

Partiets utenrikspolitiske talsmann Villy Søvndal mener statsminister Fogh Rasmussen med sin henvisning til etterretningstjenestens vurdering avdekker at den danske regjeringen ikke kun baserte sin beslutning om å støtte krigen på åpne kilder, som tidligere hevdet.

De Radikales utenrikspolitiske talsmann Niels Helveg Petersen støtter også kravet om en uavhengig gransking av grunnlaget for Danmarks krigsdeltakelse, mens regjeringen får støtte fra Kristendemokraterne som mener en slik gransking er unødvendig.

(NRK-NTB)

LENKER
Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no