skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Har ikke fått besøke Saddam

– Den formelle kunngjøringen om at han er krigsfange endrer ingenting fra vårt ståsted, sier ICRC-talsmann Ian Piper. Han påpeker at Saddam Hussein allerede har rett til besøk fra ICRC

Publisert 10.01.2004 22:39. Oppdatert 10.01.2004 23:03.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Wenche Thorunn Nilsen

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) sier at USAs beslutning om å gi Saddam Hussein krigsfangestatus, ikke har noen betydning for den. Hussein har hele tiden hatt rett til besøk av ICRC, men komiteen har ikke fått besøke ham sier ICRC-talsmann Ian Piper.

Alle fanger som blir tatt i en konflikt har rett til slikt besøk, ikke bare de som har formell status som krigsfanger, legger han til.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen har bedt om å få besøke Saddam Hussein, men har ennå ikke fått lov, sier talsmann Ian Piper (Scanpix/AP)
Organisasjonen sa 30. desember at de har bedt om å få besøke ham, men ifølge Piper har besøket ennå ikke funnet sted.

Fredag kveld kunngjorde det amerikanske forsvarsdepartementet sin beslutning om Saddam Husseins status. – Saddams status er at han er en fiendtlig krigsfange, sa en talskvinne for Pentagon.

Alle rettigheter

Saddam Hussein har rett til og vil få tilgang til de rettigheter som Genèvekonvensjonen om krigsfanger gir ham, opplyser Pentagon.

Krigsfanger har ifølge Genèvekonvensjonen krav på human behandling, noe som blant annet innebærer at Saddam Hussein verken kan trues eller fornærmes. Men ifølge det amerikanske forsvaret vil ikke forholdene Saddam Hussein holdes fengslet under bli endret som følge av at han har fått formell status som krigsfange.

Opprørt

Noen av medlemmene i det USA-innsatte irakiske styringsrådet var opprørt over kunngjøringen.

– Vi er sjokkert over at vi ikke ble konsultert, sier rådsmedlem og dommer Dara Nuraddin, som har bidratt til å lage et juridisk rammeverk for et krigstribunal i landet. Han opplyser at de er i samtaler med amerikanerne om temaet.

Ifølge Nuraddin vil kunngjøringen ikke ha noen betydning for deres planer om å stille eksdiktatoren for retten i Irak i juni.

– Han er en kriminell. Han begikk forbrytelser mot irakerne og vil bli dømt i Irak av et irakisk tribunal, sier han.

– Komplisert

Lederen for den amerikanske administrasjonen i Irak, Paul Bremer, sier den tidligere diktatoren ikke kan overlates til irakerne før etter at amerikanerne overlater makten til en midlertidig irakisk regjering i juli.

– Arbeidet med å opprette en domstol og stille Saddam for retten er ekstremt komplisert og krever internasjonale standarder, sier Bremer.

Ifølge Dara Nuraddin blir Saddam Hussein trolig tiltalt for gassingen av rundt 5.000 kurdere i Halabja i 1998, for etnisk rensing av kurdere, for forfølgelse av sjiamuslimer i Sør-Irak på 80- og 90-tallet, samt for krigsforbrytelser under krigene mot Iran og Kuwait.

(NTB-Reuters-AFP)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no