skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

- Rettferdiggjør krigen

Storbritannias utenriksminister Jack Straw mener rapporten som våpeneksperten David Kay la fram for Kongressen i USA i går rettferdiggjør Irak-krigen.

Publisert 03.10.2003 07:36.
Jack Straw mener rapporten viser at Saddam Hussein nektet å adlyde FN, og fortjente å bli styrtet. (Foto: Reuters/Scanpix)
Kay la i går fram en foreløpig rapport om okkupasjonsstyrkens jakt på masseødeleggelsesvåpen i Irak for den amerikanske Kongressen.

I rapporten konkluderer han med at okkupasjonsstyrkene så langt ikke har funnet noen biologiske eller kjemiske våpen i Irak.

Men ifølge Straw viser rapporten at Saddam Hussein nektet å adlyde FN, og at han fortjente å bli styrtet.

- Rapporten bekrefter hvor farlig og løgnaktig regimet var, og hvordan militæraksjonen faktisk var både rettferdig og essensiell for å fjerne truslene, sa Straw i en uttalelse.

Foreløpig rapport

Den amerikanske våpeneksperten David Kay fortalte i går to kongresskomiteer at det foreløpig ikke er funnet noen kjemiske eller biologiske våpen i Irak.

Men det var en foreløpig rapport om okkupasjonsstyrkens jakt på masseødeleggelsesvåpen i Irak.

- Vi har til nå ikke funnet våpenlagre, men vi er ennå ikke ved et punkt hvor vi kan si sikkert at slike våpenlagre ikke eksisterer eller om de eksisterte før krigen.

Og vår eneste oppgave er å finne hvor de er blitt av, sa Kay til komitemedlemmene bak lukkede dører, ifølge Reuters.

- Men det er substansielle bevis for at Irak planla å lage kjemiske eller biologiske våpen, sa Kay til journalister etter å ha lagt fram rapporten.

Bevis borte

Den amerikanske våpeneksperten David Kay fortalte i går to kongresskomiteer at det foreløpig ikke er funnet noen kjemiske eller biologiske våpen i Irak. (Foto: Scanpix/AFP)
De amerikanske, britiske og australske inspektørene i den såkalte Iraq Survey Group, har heller ikke funnet bevis for at Irak var rede til å bruke kjemiske våpen mot de USA-ledede styrkene som invaderte landet.

Ifølge Kay er mye av bevismaterialet ugjenkallelig gått tapt.

- På enkelte områder er det altfor tidlig å trekke noen endelig konklusjon, og på andre områder når vi kanskje aldri målet, sa Kay videre.

- Trass i bevisene for Saddams vedvarende ambisjoner om å skaffe seg atomvåpen, har vi til nå ikke funnet bevis for at Irak etter 1998 tok viktige steg i retning av å bygge kjernefysiske våpen eller produserer kjernefysisk materiale, sa våpeneksperten.

Han understreket imidlertid at Irak hadde bevart noe av den teknologiske kapasiteten fra våpenprogrammene før 1991.

Iraq Survey Group har de siste to månedene lett etter masseødeleggelsesvåpen i Irak, en jobb som inntil den amerikansk-britiske invasjonen 20. mars ble utført av inspektører fra FN.

Små lagre

Kay sa at eventuelle lagre av biologiske eller kjemiske våpen vil være så små at de får plass i et lokale på størrelse med en dobbeltgarasje.

Han fortalte videre at det er funnet over ti virksomheter som kan relateres til masseødeleggelsesvåpen, og store mengder utstyr, som var holdt skjult for våpeninspektørene som startet arbeidet på slutten av fjoråret.

Det er også funnet laboratorier og hemmelige bygninger drevet at den irakiske etterretningstjenesten, hvor det fantes utstyr som kan brukes til å forske på kjemiske og biologiske våpen, ifølge Kay.

Samt et laboratorium i et fengsel, som kan ha blitt brukt til å teste biologiske våpen på mennesker.

Bevis ødelagt

Ifølge Kays rapport har det funnet sted en systematisk og tilsiktet ødeleggelse av bevis, inkludert harddisker og datamaskinfiler.

Han fortalte komitemedlemmene at opplysningene som er samlet inn så langt tyder på at Irak etter 1996 fokuserte på å opprettholde små, hemmelige våpenkapasiteter, som raskt kunne aktiveres for å produsere store mengder biologiske våpen.

Mange kilder har fortalt Kays gruppe at Irak ikke har hatt et stort, aktivt, sentralt kontrollert program for kjemisk krigføring etter 1991.

Ifølge Kay tyder funnene så langt på at Iraks evne til i stor skala å utvikle og produsere kjemiske våpen er redusert, eller muligens fullstendig ødelagt.

Han konkluderte med at uansett hva vi finner, vil det trolig motstride etterretningen fra før krigen.

(NRK-NTB-Reuters-AFP)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no