skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Ingen bevis i Irak

En av de to svenske våpenekspertene som i hemmelighet reiste til Irak for å granske opplysningene om Iraks masseødeleggelsesvåpen, tar nå bladet fra munnen.

Publisert 05.08.2003 12:36.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Gry Elise Jacobsen

Åke Forsberg, som er forskningssjef på FOI (Totalforsvarets forskningsinsitutt i Sverige), sier at han var overbevist om at man ikke kom til å lykkes med å finne masseødeleggelsesvåpen i Irak, da han skrev under taushetsavtalen med tv-selskapet WTN (World Television Network).

To svenske forskerne reiste i Juni i år til Irak på oppdrag fra tv-selskapet. De skulle finne ut av hvorvidt det fantes bevis for de påståtte masseødeleggelsesvåpnene i Irak. Før forskerne fikk fortsette med sitt arbeide i Bagdad, måtte de imidlertid skrive under på en avtale om å holde opplysningene de fant hemmelige - hvis ikke WTN valgte å gå ut med nyhetene selv.

INGEN BEVIS: De svenske ekspertene som har vært på hemmelig tur til Irak antyder at de ikke har funnet spor av kjernefysiske våpen (Illustrasjonsfoto: Scanpix)
- Denne avtalen var jo for å beskytte de kommersielle interessene. Vi tvilte naturligvis når vi så at avtalen skulle gjelde i fem år. Men vi fikk det også fremstilt at i det WNT publiserte resultatene, var vi frie til å diskutere det som hadde foregått som vi ville, sier Åke Forsberg til Sveriges Radio.

Risikerer milloner i erstatningsbeløp

- Brytes avtalene med WTN ligger man dårlig an, sier Wera Maria Cedrell, som jobber som reporter for WTN.

- Det kommer til å koste dem uante summer. Cedrell antyder at erstatningsbeløpet (hvis avtalen brytes) er på flere milioner dollar.

I følge henne vil man i fremtiden se reportasjer laget av tv-selskapet både i bokform og på skjerm. Om et par uker vil et tjuetalls personer reise tilbake til Irak og fortsette arbeidet.

WTN produserer nyheter, dokumentarer og underholdningsprogram for tv ved hjelp av frilansjournalister over hele verden.

Ba FOI om hjelp

Denne affæren startet med at et svensk tv-team bad FOI om hjelp med å granske nye opplysninger om Iraks påståtte masseødeleggelsesvåpen.

Men hverken den svenske regjeringen eller den amerikanske okkupasjonsmakten visste noe om oppdraget. Det var Åke Sellström, sjef for FOIs avdeling for beskyttelse mot kjernevåpen, biologiske og kjemiske våpen som tok avgjørelsen om at ekspertene skulle sendes til Irak.

Streng kritikk

I etterkant har Sellstöm måttet tåle streng kritikk fra statsminister Göran Persson og utenriksminister Leni Björklund for å ha beordret svenskene til å reise, uten først å ha snakket med regjeringen.

Også ledelsen for Totalforsvarets forskningsinsititutt har kritisert Sellström for å ha latt svenskene arbeide og skrive under en avtale med tv-selskapet WNT.

Rapport snart ferdig

De to ekspertene jobber nå med en rapport om reisen til Irak som skal være klar om en drøy uke. Åke Forsberg sier at han er overbevbist om at de ikke ville kommet noen steds hen, hvis ikke de hadde skrevet under på avtalen med WTN.

- Man kan alltid diskutere hvorvidt man skal skrive under på slike avtaler når man ikke har den nødvendige juridiske kompetansen. De kan jo være vanskelige å tolke. Men vår oppfatning var at vi ikke hadde kommet noe videre hvis vi ikke hadde skrevet under på avtalen, sier Forsberg.

Svenskene underskrev ikke før de hadde ankommet Bagdad. Det var på bakgrunn av WTNs krav at de skrev under avtalen som de gjorde. Den ble ikke skrevet under tidligere fordi forskerne ikke møtte WTNs journalister og kameramenn før de kom til Bagdad.

Ingen bevis

Sveriges Radio stilte Forsberg spørsmålet som alle har spurt seg. Fant de noe?

- Vi kan jo ikke uttale oss eksakt om hva vi fant, men som det har fremkommet i medier tidligere, så er det slik at vi ikke fant noen avgjørende bevis på at Irak fortsatte med et offensivt program for å utvikle biologiske og kjernefysiske våpen, sa Åke Forsberg til den svenske radiokanalen.




Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no