skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

- Irak-påstand kom fra Europa

To europeiske etterretningstjenester forsynte sine britiske kolleger med opplysninger om at Irak forsøkte å kjøpe uran fra Afrika.

Publisert 14.07.2003 06:19.
Opplysningene kom trolig fra Frankrike og Italia, skrev Financial Times i dag.

Statsminister Tony Blair og hans regjering satte fram påstanden om den irakiske jakten på uran i en dokumentsamling i september i fjor. Det såkalte dossieret ble lagt fram til tross for advarsler fra den amerikanske etterretningstjenesten CIA om at innholdet var tvilsomt.

Storbritannias statsminister Tony Blair går tilbake til plassen sin, etter å ha talt til en internasjonal konferanse om fremtidsrettet styringspolitikk i London søndag. (Foto: Scanpix/Reuters)
Financial Times oppgir framtredende regjeringstjenestemenn som kilde for sin påstand om at dossieret bygde på informasjon fra italiensk og fransk etterretning. Ifølge den velinformerte britiske forretningsavisen stammet opplysningene ikke fra dokumenter som i ettertid har vist seg å være forfalskninger, slik det tidligere er blitt hevdet.

Voldsom kritikk

Så vel statsminister Blair som USAs president George W. Bush har møtt voldsom kritikk for angivelig å ha overdrevet faren for at Irak kunne ha masseødeleggelsesvåpen. Sjefen for den amerikanske etterretningstjenesten CIA, som har påtatt seg skylden for amerikanernes vedkommende, møtte søndag nye krav om at han må ta sin hatt og gå.

Den tidligere sjefen for FNs våpeninspektører i Irak, Hans Blix, sa søndag at britene gjorde en grunnleggende feil, da de hevdet at Iraks president Saddam Husseins våpen for masseødeleggelse kunne tas i bruk etter en frist på bare 45 minutter.

- På meg virker dette ytterst usannsynlig, sa Blix i et intervju med London-avisen Independent on Sunday. Britene overfortolket bevismaterialet de satt på, mente den tidligere sjefinspektøren.

Den italienske regjering avviste søndag på sin side påstander om at det omstridte materialet britene og amerikanerne bygget sin argumentasjon på, stammet fra Roma.

Føler seg lurt

To tredeler av britene føler seg lurt i striden om Irak-krigen, viste en meningsmåling i London-avisen Daily Mirror mandag.

66 prosent sier de tror Tony Blair la fram gale opplysninger om trusselen Saddam Hussein og hans regime utgjorde, men bare 27 prosent tror statsminister løy bevisst, mens 39 prosent mener han selv var blitt ført bak lyset. Mer enn en tredel, 35 prosent, sier at deres tillit til statsministeren er svekket som følge av Irak-krigen. Samtidig sier nesten to tredeler, 66 prosent, at de tror Saddam Hussein virkelig hadde masseødeleggelsesvåpen.

Tallene må også leses på bakgrunn av at britene er midt inne i en valgperiode, på et tidspunkt da velgerne tradisjonelt uttrykker misnøye med den sittende regjeringen. Blairs parti Labour ble gjenvalgt med stort flertall i 2001, og Blair trenger ikke skrive ut nyvalg før i 2006.

(NTB-Reuters-AFP)


 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no