skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Iraks barn dør

Krigen kan ha ført til en tredobling av barnedødeligheten i Irak. Opptil 20.000 irakiske barneliv kan ha gått tapt siden bombene begynte å falle.

Publisert 11.04.2003 19:07.
NTB - Nils-Inge Kruhaug

Før krigen startet, døde det ifølge UNICEF daglig minst 300
irakiske barn under fem år. Hjelpearbeidere frykter at tallet i mange områder nå kan være både doblet og tredoblet.
Men UNICEF vil ikke komme med noe tall når det gjelder døde
barn.

- Vi tør ikke engang komme med noen anslag, medgir Simon Ingram i FNs barnefond UNICEF.
En far sørger over sine døde barn i byen Hilla, sør for Bagdad, 1. april. (Foto: Akram Saleh/Reuters)

Brutal statistikk

Deres statistikk er brutal lesning, og viser at minimum 7.000 barneliv har gått tapt siden krigen startet, fordi Irak alt før krigen var et katastrofeområde.

Det skyldes blant annet at vann- og kloakkrenseanleggene ble ødelagt under den første Golfkrigen og årene med internasjonale sanksjoner og vanstyre som fulgte.

Ifølge rapporter led minst 500.000 irakiske barn av akutt feil- og underernæring, og var helt avhengige av hjelp av matrasjoner gjennom FNs olje for matprogram.

Mest sårbare

- Matutdelingen stanset samme dag som krigen begynte, og hjelpearbeiderne frykter konsekvensene.
Småbarna er blant de mest sårbare og rammes aller hardest når vann- og elektrisitetsforsyning bryter sammen. Nå er store deler av Irak uten rent drikkevann, og vi vet at dette må få konsekvenser, sier Ingram til NTB.

- At sykehusene i tillegg er overfylt med krigsskadde og tomme for livsviktige medisiner, og det samtidig er umulig å komme seg dit som følge av kamphandlinger, forsterker katastrofen.

- Det er all grunn til å tro at barnedødeligheten har skutt i været, men vi tør som sagt ikke komme med anslag, sier Ingram til NTB.

Hjerteskjærende regnestykke

UNICEFs tall viser at minst 300 irakiske barn under fem år døde hver eneste dag før krigen startet. I mange områder frykter nå hjelpearbeidere at tallet kan være både doblet og tredoblet.

Hvis dette er riktig, blir det et hjerteskjærende regnestykke, som viser at mellom 14.000 og 21.000 småbarn de siste tre ukene trolig har mistet livet av sult og sykdommer som de under normale forhold kunne ha vært reddet fra.

I tillegg kommer barna som er sprengt i filler av amerikanske bomber og raketter, eller som er truffet av kuler og granater.

Heller ikke dette tallet er klart, men forsiktige anslag over antall sivile ofre lyder på flere tusen døde og et ukjent antall sårede.

Senest fredag ble to barn drept ved en veisperring utenfor
Nassiriya, etter at nervøse amerikanske soldater åpnet ild mot en bil med det de fryktet var en selvmordsbomber. I forrige uke ble fem barn drept i en tilsvarende hendelse
utenfor Karbala.

Redde øyne

Bildene av døde spedbarn, forbrente og lemlestede små kropper og redde barne øyne fra irakiske sykehussenger har sjokkert mange, men likevel druknet i fjernsynsbildene av framrykkende stridsvogner og dramatiske kampscener.

Hjelpeorganisasjoner som UNICEF fortviler over at kaoset og
lovløsheten som nå hersker i de såkalt frigjorte områdene,
hindrer dem i å komme ofrene til unnsetning.

- Kontorene og varehusene våre er plyndret, og vi greier ikke å dekke det enorme hjelpebehovet. Invasjonsstyrken har til nå gjort lite eller ingenting for å bistå oss, sier Simon Ingram til NTB.

Hjelpen uteblir

Selv ikke i Basra, som britiske styrker har kontrollert i snart en uke, får ofrene hjelp. Dette til tross for at kampene i området for lengst er over, og velfylte nødhjelpslagre venter på kuwaitisk side av grensa, en kort kjøretur unna.

På det største sykehuset i byen ligger barn og dør, mens
fortvilede leger etterlyser rent vann, medisiner, blodplasma, røntgenutstyr og strømgeneratorer.

Mange av bombeofrene har ikke engang tatt seg bryet med å
oppsøke sykehuset, vel vitende om at det likevel ikke er hjelp å finne der.

I Bagdad var situasjonen fredag om mulig enda verre, etter at væpnede bander har plyndret flere av sykehusene for alt fra medisiner og senger til ambulanser.

Åtte år gamle Ragda, som NTB møtte på en skole i den irakiske hovedstaden før bombene begynte å falle, hadde derfor all grunn til å være redd. - Jeg vil ikke dø, lød den lille jentas avskjedshilsen idet vi forlot henne. (NTB)

Siste saker:
Flere saker: ALT OM KRIGEN MOT IRAK

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no