skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Symbol på krigens lidelser

Den stygt forbrente irakiske gutten, Ali Ismael Abbas, som mistet hele familien og begge armene i et amerikansk bombeangrep på Bagdad, er blitt symbolet på lidelsene til Iraks befolkning for mange mennesker verden rundt.

Publisert 09.04.2003 23:48.
Bildene har også utløst en flom av appeller om bistand.

Minst tre britiske aviser og en organisasjon lanserte onsdag innsamlingsaksjoner for krigsofrene i Irak, til dels inspirert av historien til Ali Ismael Abbas.

Ali Ismail Abbas er blitt symbolet på krigens lidelser. Foto: Reuters/Faleh Kheibar
Bildet som forblir i vår bevissthet, bildet som nekter å forsvinne fra tankene våre uansett hvor ofte du blunker, er bildet av 12 år gamle Ali Ismael Abbas, skriver Evening Standard i forbindelse med at en aksjon for Røde Kors blir lansert.

Livet ødelagt

For noen dager siden fortalte gutten forsiktig til Reuters' korrespondent Samia Nakhoul, som senere selv ble såret i angrepet på pressehotellet i Bagdad, om hvordan krigen har ødelagt livet hans.

Fotografen som tok bildet, var Faleh Kheiber.
Raketten som traff hjemmet hans, drepte også faren, hans gravide mor, tre fettere og tre andre slektninger, og etterlot ham uten armer og med store brannsår.

- Kan du hjelpe meg å få armene mine tilbake? Tror du legene kan gi meg nye armer? Hvis jeg ikke får nye armer, vil jeg begå selvmord, sa han mens tårene rant nedover kinnene hans og smerte og frykt lyste ut av øynene.

- Jeg ville bli offiser når jeg vokste opp, men ikke nå lenger. Nå vil jeg bli lege. Men hvordan kan jeg det? Jeg har jo ikke armer, sa han.

Henvendelser

Catherine Mahoney i Det britiske Røde Kors sier at de er blitt oversvømmet av telefoner fra folk som vil gi penger til Ali, adoptere ham eller hente ham ut av Irak for å behandles.

Men hun sier også at bildet har en langt videre betydning enn guttens personlige tragedie. Mer enn noe annet bilde har bildet av Ali fått folk til å se de menneskelige kostnadene ved krigen.

På grunn av måten mange journalister har reist sammen med de militære, er mye av dekningen dominert av militæroffensiven, ikke av de menneskelige kostnadene, sier hun.

Men denne lille gutten har fanget inn krigens gru. Alt er med på bildet, i ansiktet hans, øynene hans. En person har gjort grusomhetene virkelige for hele verden, sier Mahoney.

Symbol på lidelse

Hun sier at det alltid er ett bilde fra enhver konflikt eller katastrofe som blir stående igjen som det mektigste symbolet på lidelse fra bildet av ni år gamle Kim Phuc som kommer løpende naken og stygt forbrent av napalm i Vietnam, til bildet av Sophia Pedro som føder et barn i et tre under flomkatastrofen i
Mosambik.

Maharani Gayatri Devi, hustruen til den tidligere prinsen i
Jaipur, sier hun vil betale for hans medisinske behandling hvor som helst i verden.

En britisk klinikk har tilbudt seg å gi Ali behandling, mens Foreningen for dem som har amputert lemmer har opprettet et fond for å hjelpe ham og andre ofre for krigen.

Både TV og aviser har hatt utallige artikler og brev om Ali.
Hvordan kan vi forklare for dette uskyldige barnet at det var for hans eget beste at familien er tatt fra ham og livet hans ødelagt, skrev en mann i Daily Mirror, som selv har startet en innsamlingsaksjon for FNs barnefond UNICEF.

(NTB-Reuters)

Siste saker:
Flere saker: ALT OM KRIGEN MOT IRAK

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no