skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Gjenoppbygging i FN-regi

- Gjenoppbyggingen av Irak må foregå i regi av FN. Vi kan ikke tillate at USA skal dirigere dette. Kirkens Nødhjelp er klar til å at del i dette viktige arbeidet.

Publisert 26.03.2003 11:43. Oppdatert 26.03.2003 11:54.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Ole Reinert Omvik og Knut Fougner

Generalsekretær Atle Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp.
Generalsekretær Atle Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp er krystallklar når han setter premissene for det framtidige gjenoppbyggingsarbeidet i Irak.

- Vi ser at amerikanske myndigheter allerede har en visjon om at det er Pentagon som skal stå for dette arbeidet. De første anbudene for bygging av vannledninger og gjenoppbygging av landet er sendt ut til de fem store amerikanske ingeniørfirmaene. Det er et signal om at USA ønsker full økonomisk, politisk og militær kontroll i verdenssamfunnet, sier han.

Atle Sommerfeldt mener norske myndigheter må sende et utvetydig signal til USA om at det er FN som skal ha det avgjørende ordet i gjenoppbyggingen av landet. Hvis ikke sier vi at det er den militære strukturen som er den beste styringsformen i et land, og det er ikke den beskjeden befolkningen i Irak trenger å høre.
- Det ville være en katastrofe, legger han til.

Generalsekretæren sier at en amerikansk-ledet gjenoppbygging dessuten blir svært ensidig, samt at USA ikke på noen måte har dokumentert at amerikansk offentlig forvaltning er den beste.

Finner samarbeidspartnere

Kirken Nødhjelp vil finne samarbeidspartnere i Irak, også hvis FN ikke får det avgjørende ordet. Sommerfeldt sier at organisasjonen har kontakt med både kristne og muslimske organisasjoner som står relativt fritt i forhold til sentrale myndigheter.
- Men en USA-ledet oppbygging av landet vil ikke gi noen bærekraftig utvikling, i tillegg til at Irak har store menneskelige resurser som man nå må utnytte. Befolkningen må ha mulighet til å gjøre jobben selv, og det er her utfordringen ligger, sier han.

Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson

Regjeringen vil hjelpe

Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson sier Norge vil stille opp, uavhengig av FNs rolle i gjenoppbyggingen.
- Norge har tradisjon for å stille opp der det er nød, kriser og krig. Norge har alltid vært opptatt av FNs lederrolle i denne type operasjoner, men vi kan ikke la være å ta ansvar, sier hun
- FN er oss – og det er vårt valg om vi skal la FN stå utenfor eller ikke. Hvis man ikke er involvert får de krigførende landene la sine strategiske interesser være det viktigste, også i oppbyggingen av landet. Det vil vi ikke, sier utviklingsministeren.

Frafjord Johnson legger til at FN må ha et skikkelig arbeidsgrunnlag – både i form av ressurser og mandat. ”Olje-for-mat” programmet er en mulighet. Det ligger enkelte punkter om gjenoppbygging innbakt i dette, men en ny resolusjon må til Hvis ikke jobber man på okkupasjonsmaktens premisser, noe ministeren ser som helt uaktuelt

Skal ikke være ryddegutt

Cecilie Hellestveit forsker ved fredsforskningsinstituttet PRIO, sier at FN kan komme i en knipe.
- Spørsmålet om gjenoppbygging er noe helt annet enn å starte en krig. Mange vil hevde at FN går inn og rydder opp etter det Amerika har satt i gang.
- Hva skal til for å få USA tilbake på FN-sporet?
- President George W. Bush har selv sagt at den amerikanske hæren ikke er egnet til eller skapt for nasjonsbygging. Og dersom det nye styret i Bagdad ikke har legitimitet, vil det ikke få støtte verken i landet eller i den arabiske verden. Dette vil desstabilisere landet på sikt, sier hun.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM KRIGEN MOT IRAK

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no