skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Mot menneskelig katastrofe i Basra

-Den første store menneskelige katastrofen i Irak er under oppseiling i Basra, sier generalsekretær Jan Egeland i Norges Røde Kors.

Publisert 23.03.2003 19:03. Oppdatert 23.03.2003 19:04.
- Jo flere dager kampene varer, jo verre blir det, sier Jan Egeland.
- I ettermiddag fikk vi vite at strøm- og vannforsyningen ble brutt allerede klokka fem i går ettermiddag. Tidlig i ettermiddag klarte lokale Røde Kors-ingeniører å få på plass nødaggregater, men dette sikrer bare 40 prosent av vannforsyningen.

Dessuten er arrangementet meget midlertidig og meget sårbart, forteller Egeland.

- Det er ille nok at det er meldt om 300 sårede og et dusin drepte i Bagdad. Men det som er i ferd med å skje er langt alvorligere, fortsetter han.

Røde Kors har ikke fått bekreftede tall på antall døde og sårede sivile i Basra, som er Iraks nest største by.

De fattigste lider

Egeland viser til at de lutfattige sjiamuslimene i Bagdad er en hardt prøvd gruppe fra tidligere kriger.

- Jeg har selv sett hvordan tusener av internflyktninger levde i det jeg nærmest vil kalle et hav av kloakk. Ved hjelp av renseanlegg har vi klart å holde de sanitære forholdene på et slags akseptabelt nivå.

Når dette nå er i ferd med å bryte sammen, kan epidemier, ukontrollerte folkeforflytninger og sosialt sammenbrudd bli resultatet, sier Egeland.

Han mener det er meget bekymringsfullt at internasjonalt personell ikke får hjelpe lokale hjelpearbeidere fordi krigen fortsatt pågår.

- Jo flere dager kampene varer, jo verre blir det. Der sivilbefolkningen blir fanget i kryssild, slik som i Basra, der opplever vi de største katastrofene, slår Egeland fast.

Krigsfangene

Røde Kors er bekymret for krigsfangenes skjebne i Irak. Organisasjonen ønsker å ha private samtaler med dem så fort som mulig.

Ifølge informasjonskonsulent Frank Benjaminsen i Norges Røde Kors, har organisasjonen kontaktet amerikanerne og britene om krigsfangene.

Ellers opplyser Benjaminsen at Røde Kors-mannskaper har besøkt tre sykehus i Bagdad og rapporterer om 34 nye skadde og en drept.

Benjaminsen sier at Norges Røde Kors sendte to nye hjelpearbeidere til området i dag, og vil sende ytterligere mannskaper i begynnelsen av uka.

- Vi har to feltsykehus og en helseklinikk og 40 hjelpearbeidere som på kort varsel kan settes inn, sier han til NTB.

Klar med renseanlegg

Kirkens Nødhjelp er klar til å fortsette vannprosjektene de var i gang med da de måtte forlate Irak.

Organisasjonen har lokalt ansatte i Irak, men har ikke klart å få snakke med noen av dem.

- Vi vet ikke annet om situasjonen enn det vi hører på nyhetene, sier Bjørg Mide i Kirkens Nødhjelp.

Hun sier at Kirkens Nødhjelp er i beredskap sammen med FNs barnefond UNICEF og har fått løfter å komme inn i forbindelse med den første undersøkelsen UNICEF skal gjøre.

- Vi vil være med på å sikre nødhjelpsinnsatsen med rent vann. Vi har seks vannrenseenheter i Amman som vi kan få inn umiddelbart, sier Mide.

Kirkens Nødhjelp er også med på å drive en flyktningleir på grensen mellom Irak og Jordan med plass til 17.000 mennesker.

- Så langt er det ikke kommet så mange irakere, men en del fremmedarbeidere fra Sudan og Egypt. Disse blir fraktet videre så fort det er mulig, sier hun.

Mide er spesielt bekymret for hva som kan skje i Bagdad. Fordi folk blir oppmuntret til ikke å forlate byen, frykter hun at de menneskelige lidelsene kan bli store.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM KRIGEN MOT IRAK

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no