skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Røde Kors sender flere

I løpet av et par dager reiser tre nye helsearbeidere fra Norges Røde Kors inn i konfliktområdet rundt Irak. Organisasjonen vil da ha 20 hjelpearbeidere i området.

Publisert 20.03.2003 13:24. Oppdatert 20.03.2003 13:52.
Norges Røde Kors har ytterligere 40 medarbeidere som er klargjort for å reise på kort varsel.

– Nå setter vi inn alt vi har av ressurser for å forhindre en humanitær katastrofe. Vi vurderer fortløpende behovet, og regner med å ha nærmere 60 norske hjelpearbeidere i Irak og nabolandene i løpet av de nærmeste dagene, sier generalsekretær Jan Egeland i Norges Røde Kors i en pressemelding.

Norsk feltsykehus

Det internasjonale Røde Kors har bedt Norges Røde Kors om å klargjøre to store feltsykehus og en helseklinikk. Dette arbeidet avsluttes i dag og i morgen. Store mengder nødhjelpsutstyr er også klart til å kunne flys ned i området.

- 10 internasjonale Røde Kors-medarbeidere og et par hundre lokalt ansatte er nå inne i Irak, og vil, sammen med flere tusen frivillige i Irak Røde Halvmåne, koordinere hjelpearbeidet og overvåke at Geneve-konvensjonene overholdes av de stridende parter, opplyser Norges Røde Kors.

Norges Røde Kors har allerede sendt store mengder nødhjelpsutstyr til Irak og nabolandene. Dette utstyret fikk Norges Røde Kors bekreftet var på plass tidligere denne uka.

Ti sjåfører forlot Norge i midten av februar for å kjøre mat, nødhjelpsutstyr og medisiner. Nærmere 100 sykepleiere, sjåfører og logistikere er blitt spesialtrent for oppdrag i Irak, hvor de også har fått opplæring i vern mot forbudte biologiske og kjemiske våpen.

Internasjonal appell

I en ny appell ber Røde
Kors-organisasjonene, ICRC, om nærmere 1,2 milliard kroner til hjelpetiltak i Irak.

Pengene skal brukes til matforsyninger, medisinsk hjelp og rent vann til den irakiske sivilbefolkningen, ifølge appellen som ble sendt ut i dag.

Røde Kors sier beløpet kan dekke nødvendig hjelp til minst 305.000 irakere som kan bli nødt til å flykte på grunn av krigen.

Den internasjonale Røde Korskomiteen (ICRC) advarer også partene i konflikten mot å bryte de humanitære lovene som gjelder i krig.

- Det er forbudt å rette angrep mot sivile, og de krigførende partene må ta alle forholdsregler i sine militære operasjoner for å spare den sivile befolkningen, sier ICRC-leder Jakob Kellenberger.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM KRIGEN MOT IRAK

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no