skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Norske politikere beklager angrepet

Statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) betegner angrepet på Irak natt til torsdag som beklagelig og trist. Fremskrittspartiets formann Carl I. Hagen mener imidlertid regjeringen snarest mulig bør gi sin støtte til USA og Storbritannia.

Publisert 20.03.2003 06:07. Oppdatert 20.03.2003 14:44.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
- Dette er først og fremst en trist dag. Krig er alltid et onde. Jeg tenker på dem som har lidd under et depotisk regime i mange år og som nå igjen lider under en krig, sier statsministeren i sin første kommentar til krigsutbruddet i Irak.

Han håper krigen kan være over så fort som mulig, og at sivilbefolkningen i størst mulig grad blir skånet. Utenriksminister Jan Petersen er av samme oppfattning.

- Ikke uventet

Statsminister Kjell Magne Bondevik håper krigen kan være over så fort som mulig, og at sivilbefolkningen i størst mulig grad blir skånet. (Foto: Scanpix)

- Nå får vi inderlig håpe at disse krigshandlingene går så fort som mulig med så minimale tap som overhodet mulig, sa Petersen på en pressekonferanse tidlig torsdag morgen.

Både han og Bondevik har holdt seg løpende orientert om situasjonen rundt Irak gjennom natt til torsdag.

- Det er ikke uventet at dette kom nå, sa Bondevik om krigsutbruddet.

Håper det går raskt

Utenrikskomiteens leder, Thorbjørn Jagland (Ap), håper angrepene på Irak gjennomføres uten for mange sivile tap, og at det kan gå raskest mulig.

Han sier det virker som om amerikanerne har satset på å ryste det irakiske lederskapet og håpe på at man kan ha truffet dem og slått dem ut i startfasen.

Jagland mener amerikanerne kan ha satset på at folkene rundt Saddam Hussein begynner å tenke seg om og muligens vil foreta et kupp.

Burde fått mer tid

- Våpeninspektørene burde fått mer tid i stedet for krig, mener Arbeiderpartiets leder Jens Stoltenberg.

- Det er en vond og vanskelig tid for verden. Jeg håper på så små tap av sivile liv som mulig og en rask avslutning av kamphandlingene.

Stoltenberg er på vei til Brussel hvor han torsdag skal møte de sosialdemokratiske partilederne i EU, og hvor Irak blir en hovedsak for møtet i PES.

Uhyggelige bilder

Sosialistisk Venstreparti mener Norge bør gjøre det klart overfor USA og Storbritannia at angrepet på Irak er uakseptabelt.

- Den norske regjeringen bør si klart ifra at Norge ikke godtar at USA tar seg til rette. Angrepet på Irak er i strid med folkeretten og er totalt uakseptabelt, sier SV-leder Kristin Halvorsen til NTB.

Hun betegner fjernsynsbildene fra Irak natt til torsdag som uhyggelige.

SV-lederen understreker at Norge bør bidra til gjenoppbyggingen av Irak etter krigen, og sørge for å skaffe midler til rådighet for å avhjelpe den irakiske sivilbefolkningen.

- Meningsløst

Senterpartiets leder Åslaug Haga kaller det USA-ledede angrepet på Irak natt til torsdag meningsløst. Hun mener FNs våpeninspektører burde fått mer tid.

- Det militære angrepet er meningsløst og trist, meningsløst så lenge det fortsatt var håp om at våpeninspektørene kunne avvæpne Irak. Lederen for FNs våpeninspektører, Hans Blix, sa jobben ville være gjort i løpet av måneder. Det burde han fått, sier Haga til NTB.

Hun mener USA og Storbritannia har en annen agenda enn FN, nemlig regimeskifte og ikke bare avvæpning.

Norge bør støtte USA

Fremskrittspartiets formann Carl I. Hagen mener imidlertid regjeringen raskest mulig bør gi sin støtte til USA og Storbritannia som natt til torsdag innledet krigen mot Irak.

- Jeg håper USA, Storbritannia og deres nære allierte raskest mulig får fjernet Saddam Hussein og hans regime, og at de sivile lidelsene blir så små som mulig. Det er å beklage at Norge ikke lenger befinner seg blant USAs og Storbritannias nære allierte. Regjeringen burde bidratt med støtte til avvæpning av Irak, også militært dersom det ble etterspurt, sier Hagen til NTB.

(NRK)

Siste saker:
Flere saker: ALT OM KRIGEN MOT IRAK

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no