skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

- Ønsker kupp mot Saddam

Forsker Espen Barth Eide ved NUPI mener angrepene på Irak natt til torsdag kan tyde på at USA og Storbritannia ønsker å utløse et kupp mot Saddam Hussein.

Publisert 20.03.2003 06:05.
- Nattens angrep kan sies å være en psykologiske operasjon. Amerikanerne ser ut til å ha overtatt viktige deler av irakisk radio, noe som tyder på at de ønsker å redusere krigshandlingene ved å utløse et kupp mot Saddam Hussein.

Bush har registrert at regimet er upopulært blant store deler av befolkningen, og håper det amerikanskledede angrepet vil utløse hatet mot Saddam, sier Espen Barth Eide, leder av internasjonal avdeling ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, til NTB.

Han understreker at denne mulige planen er svært risikabel.

- Ikke hovedangrep

Kommandørkaptein Nils Helle ved Forsvarets stabsskole tror ikke at hovedangrepet mot Bagdad kommer ennå.

- Amerikanerne har alt å vinne på å vente til det blir mørkt, sier Helle.

Han mener at de amerikanske styrkene trolig bare er i gang med utmattelseskrigen mot Bagdads beboere, og at de spredte bombingene rundt den irakiske hovedstaden er tiltak for å fjerne luftvernstillinger og mulige stasjoner med kjemiske våpen. Dette vil være en dum tid på døgnet å sette inn et hovedangrep mot Bagdad.

- Nå er det morgen og lyst i Irak. Fredag skal det bli overskyet, og solvinder vil forstyrre radar- og sambandsutstyr. Når skyene kommer vil det bli helt mørkt og sånn sett mye bedre forhold for angrep, sier Helle.

- At amerikanerne har overtatt den irakiske radioens hovedfrekvens kan også bety at hovedsenderen er slått ut av de militære. USA har allerede i flere måneder sendt radio i Irak, men ikke over hovedfrekvensen slik som nå, sier Helle.

- Motstanden mot USA vil snu

- Med mindre det blir store sivile tap, vil meningsmålingene vise en større oppslutning om USAs side nå som krigen er i gang. Det sier leder for Fredsforskningsinstituttet, Stein Tønnesson.

Mens motstanden mot krig i Irak har vært massiv og har engasjert rekordmange mennesker, tror Tønnesson at mange nå vil snu i sin oppfatning og ta parti for den amerikanske militæroperasjonen.

- Det er vanlig at det blir større oppslutninger om en krig når den først er i gang. Da har noen vist besluttsomhet og da tenker mange at det ikke er så ille likevel, sier Tønnesson til NTB.

Også det planlagte propagandaapparatet mener han vil bidra til å endre folks holdning i til krigen i dagene som kommer.

- Om krigens popularitet vil holde seg, er avhengig av om ting går som planlagt, hvor lenge krigen varer, og om det blir store militære tap, sier Tønneson.

(NRK)

Siste saker:
Flere saker: ALT OM KRIGEN MOT IRAK

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no