skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

- Begrenset angrep på Irak

Amerikanske og britiske styrker startet natt til torsdag krigen mot Irak ved å gå til angrep på hovedstaden Bagdad. Ifølge amerikanske talsmenn var angrepet begrenset i omfang.

Publisert 20.03.2003 05:17. Oppdatert 20.03.2003 07:19.
USA skjøt i natt blant annet krysserraketter mot mål i Bagdad. Her forlater tre Tomahawk-raketter det amerikanske krigsskipet USS Donald Cook på vei mot mål i Irak. (Foto: Reuters).
Flyalarmen gikk litt over klokken 4 i natt. Målet for de første angrepene var president Saddam Hussein og det øvrige irakiske lederskapet, oppgir amerikanske kilder.

Kilder i Washington opplyste til flere nyhetsbyråer kort tid etter at et rakettangrep var gjennomført mot mål i utkanten av den irakiske hovedstaden. De samme kildene hevdet at irakiske ledere skal ha oppholdt seg i dette området.

Angrepene begynte vel halvannen time etter at USAs frist gikk ut i natt klokken 2 norsk tid. Ved 3.30-tiden ble det hørt flere eksplosjoner sør for Bagdad etter at det ble hørt luftvernsirener og kraftig anti-luftskyts i hovedstaden.

Nytt angrep

- Startfasen for avvæpningen av det irakiske regimet har begynt, sa Ari Fleischer, som er presidenten Bush' talsmann.

Litt over klokka 6 kom et nytt angrep. Et vitne fortalte til Reuters at han hadde hørt flere eksplosjoner i utkanten av Bagdad.

Fire amerikanske skip og to ubåter har skutt krysserraketter mot Irak, og aksjonene fortsetter, opplyste den amerikanske marinen.

USA hevder at de har truffet militære anlegg og posisjoner.

- Ikke A-dagen

En talsmann for USAs forsvarsdepartement sa at nattens angrep ikke var det varslede storangrepet som ifølge rapporter i flere medier vil innebære at 3000 krysserraketter og bomber rammer regimets hovedsentre i løpet av 48 timer.

- Dette er en begrenset sak. Det er ikke A-dagen, sa Pentagon-talsmannen. "A-dagen" er militær slang for det omtalte storangrepet.

(NRK)

Siste saker:
Flere saker: ALT OM KRIGEN MOT IRAK
Siste saker:
Flere saker: ALT OM KRIGEN MOT IRAK

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no