skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

- Det går bra med trøndersk

Flatt, lite og stint av olje. Kort sagt: Kuwait. Vi landa om kvelden og så ikke så mye av landskapet, men høyeste punkt på veg inn til sentrum var på ei bru som gikk over en annen veg.

Publisert 04.03.2003 00:25. Oppdatert 07.03.2003 12:44.
Av Dagsrevy-fotograf Bengt Kristiansen


Vi skulle bo midt i sentrum, og selv med et relativt grovtegnet kart var det ikke vanskelig å ta seg fram. Jeg skjønte imidlertid raskt hvorfor karen i bilutleieselskapet nøye gikk gjennom prosedyren ved kollisjon. Enten er det lav gjennomsnittsalder slik at du må leve når du gjør det, eller så er de redd Irak igjen skal true dem på livet: Det gikk i 100 og vel så det, og de norske F-16-gutta har mye å lære her.

Å komme til nye steder krever alltid orientering. Jeg må alltid ta meg en runde på hotellet, gå en tur i nabolaget, lukte litt, se på folk, er det en god lokal restaurant i nærheten?

Utenlandske journalister i kø for å få akkreditering på pressesenteret på Hilton Hotel i Kuwait. (Foto: REUTERS/Chris Helgren)
Første dag startet imidlertid med å spørre etter hotell Hilton. Pressekontoret til US Army ordner med alle papirer om du skal ha noen sjanse til å komme i nærheten av de militære styrkene, og det hadde etablert seg der.

I resepsjonen på vårt hotell smilte de da jeg spurte om det var langt dit.

- Det er aldri langt til noe i Kuwait! slo de fast, og tegnet en sirkel rundt hovedstaden på kartet mitt:

- Her bor alle sammen, og det tar en time fra den ene sida til den andre - i bytrafikktempo!

Etter å ha passert en kuwaitisk mitraljøsepost ved innkjøringa, blitt kroppsvisitert, fått gjennomlyst ryggsekken og bombehundsnust bilen, var vi klarert for representanter for verdens mektigste militærstyrke.

Som fotograf valgte jeg hvilken side av kamera jeg ville befinne meg på for over 30 år siden. Det er derfor ingen som har mer mislykka portretter av seg selv i samlinga enn jeg. For ID med bilde må du ha, i hvert fall hvis krig truer. Og det hjalp ikke at jeg hadde plukka med meg et bilde fra Norge jeg kunne gå god for. Digitalt måtte det være. Opp mot veggen og smil! og nok et mislykket portrett.

TV er bilder, for uten bilder blir det veldig kjedelig TV. Og det eneste visuelle tilbudet vi fikk av en meget hyggelig representant for mr Bush, var en pressekonferanse på fredag. Verken Kruse eller undertegnede greide å mane fram den store entusiasmen, men måtte slå oss til ro med at tur til militærforlegningene ikke kunne arrangeres før senere.

Frustrasjonen melder seg raskt om jeg ikke får plukka fram kameraet og i hvert fall får tatt de første bildene. Men tålmodighet skal visstnok være en dyd, og "godt forarbeid er halve jobben" en annen. Vi tok oss derfor pent tilbake til vår kant av byen, og fikk i hvert fall snakka med noen innfødte som ga oss gode tilbakemeldinger vi kunne jobbe videre med.

For det er lett å prate med alle, engelsk er språket, og skjønner de ikke det, går det bra med trøndersk, bare du prater høyt nok.

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no