Hopp til innhold

Krever svar om CIA-fengsler

Medlemmer av EU-parlamentet og Europarådet krever å få vite hvor de hemmelige CIA-fengslene ligger. President George W. Bush innrømmet i går at de eksisterer.

President George W. Bush
Foto: Jason Reed / Scanpix/Reuters

Bush kom med innrømmelsene under en tale i Washington i går.

Han sa at terrormistenkte i hemmelighet er blitt holdt som fanger av CIA utenfor USAs grenser.

Det har fått europeiske politikere til å koke.

Krever stedsangivelse

- Bushs innrømmelser rettferdiggjør den grundige granskningen som Europarådet har gjennomført for å få  klarhet i om disse fengslene og CIA-fly som har fraktet fanger rundt i Europa, heter det fra Europarådet.

– Vårt arbeide har bidratt til å kaste lys over denne skitne virksomheten, som har foregått utenfor lovens rammer, sier Rene van der Linden, som er president i Europarådets parlamentarikerforsamling.

Wolfgang Kreissl-Dörfler i EU-parlamentet, krever at det blir opplyst hvor disse fengslene ligger.

 

CIA-irektør Michael Hayden og direktør for den nasjonale etterretningen John Negroponte
Foto: Jim Young / Scanpix/Reuters

- Vi trenger å vite om myndighetene i noe EU-land har vært innblandet i ulovlig virksomhet, sier han. 

Det  er spesielt Polen og Romania  som har vært i søkelyset.  En talsmann for EU-kommisjonen bad i dag medlemslandene granske om de har vært med på noe ulovlig - uten å utpeke noen spesielt. Men kommisjonen beskyldte allerede i juni Polen for å være blant landene som har tillatt CIA-fengsler.

 – Dersom saken fortsatt er aktuell og det er internasjonalt press, kommer presidenten til å be de rette instansene etterforske dette igjen, sier den polske presidentenes utenriksrådgiver Andrej Krawczyk.

Bush avviste torur

– Personer som mistenkes for å være involvert i terrorisme, er blitt holdt fanget av etterretningsorganisasjonen CIA som ledd i et program for å avhøre personer som kan ha stått bak alvorlige terrorhandlinger, sa Bush i går.

 Han forsvarte praksisen, og mener den har bidratt til at USA har sikret seg svært viktig informasjon.

Sikkerheten vår avhenger av at vi får denne typen informasjon. Men avhørene skal skje innenfor lovens rammer.

President George W. Bush

 Bush tilbakeviste alle beskyldninger om tortur. Han benektet at CIA torturerer noen, og fremholdt at etterretningsorganisasjonen behandler fangene sine humant.

Falsk tale

Menneskerettighetsgrupper mener det omstridte fangeprogrammet har vært brukt til å frakte terrormistenkte til land hvor de er blitt torturert for å presse opplysninger ut av dem.

– Det er veldig bra at Bush innrømmer at CIA-fengslene finnes, noe han ikke tidligere har gjort. Men det er falsk tale når han sier USA skal følge folkerettslige standarder, fordi USA selv vil definere og fortolke innholdet i FNs torturkonvensjon, sier Petter Eide i Amnesty International til NTB.

FNs komité for bekjempelse av tortur ba i vår om at USA måtte stenge eventuelle fengsler i utlandet.

Kilder i den amerikanske regjeringen, som ikke ønsker å bli navngitt, gjør det klart at de hemmelige interneringssentrene spiller en viktig rolle, og at driften skal videreføres.

Cell Block A at Camp 5 på Guantanamo
Foto: Brennan Linsley / Scanpix/AP

– USA har foretatt mange akrobatiske øvelser for å få sine egne definisjoner av torturbegrepet til å passe inn. President Bush holder verden for narr når han ikke vil innrømme fangene noen form for lovlig status, sier Eide.

Militære tribunaler

14 av CIA-fangene er nå blitt overført til Guantanamo-basen på Cuba, hvor det meningen at de skal dømmes av militærtribunaler.

Amerikansk høyesterett fastslo i juni at det er ulovlig å stille fangene for militære tribunaler.

Nå knytter det seg spenning til om Kongressen  godtar at de opprettholdes.

 (NTB/NRK)

SISTE NYTT

Siste nytt