Hopp til innhold

Vil øke presset på norske myndigheter

Joshua French og Tjostolv Moland vil anke en fellende dom og ønsker at norske myndigheter engasjerer seg mer.

Video nsps_upload_2009_12_3_9_47_38_476.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Som noen av de første, er nå de to tiltalte nordmennene på plass i retten i Kisangani. Det er ventet at dom i ankesaken vil falle senere i dag.

Var redd for bombe

Advokat Morten Furuholmen

Advokat Morten Furuholmen.

Foto: Tore Meek / Scanpix

Før retten ble satt i dag ble alle tilhørerne kroppsvisitert i frykt for at noen skulle ha tatt med seg eksplosiver inn i lokalet. Politiet fant ingenting.

Både forsvarer og deler av dommertribunalet er ankommet retten, og de to nordmennene har planen klar.

– Vi vil gå gjennom formalitetene og anke en dom til høyesterett, og øke presset på norske politikere for å få til en politisk løsning, sier French til NRK før domsavsigelse i dag.

Aktoratet krever i likhet med forrige rettsrunde dødsstraff for de til nordmennene og et erstatningskrav på 4,5 milliarder kroner mot Norge.

I tillegg blir de to nordmennene krevd for store erstatningssummer av de etterlatte.

- Vi håper på at noen av siktelsen skal falle bort, spesielt spionasjedommen, men jeg tror ikke vi vil bli frikjent, men håper på en politisk løsning, sier French til NRK, som sammen med Moland har sittet i kongolesiske fangenskap siden mai.

French og Moland tror de kan bli overført til et norsk fengsel, og en diplomatisk løsning på saken.

– Vi frykter dødsdommen, men tror kongolesiske myndigheter vil sende oss hjem heller enn å ta belastningen en ny ankesak fører med seg, sier de to tiltalte til NRK.

Det er ventet at de to vil anke en eventuell fellende dom. Utenriksdepartentet vil foreløpig ikke svare på spørsmål om hva Norge gjør dersom det avsies en fellende dom i Kongo. De vil bare uttale seg når dommen er avsagt.

Negative signaler

Deres norske advokat Morten Furuholmen er ikke like positiv.

– Jeg har ingen tro på at Moland og French blir frigitt eller løslatt i dag, sier advokat Morten Furuholmen.

– Signalene har vært ganske entydig negative, og erstatningskravene har blitt forhøyet, ikke formisket. Hvis en overføring skulle skje, er det gledelig, men det er ikke noe jeg forventer, sier Furuholmen til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt