Hopp til innhold

Vil forby minareter

Moské-tårnene er symboler på en fiendtlig religion og på en islamisering, mener forkjemperne for et byggeforbud. Denne helgen skal sveitserne si sin mening i den omstridte folkeavstemningen.

Moské i Geneve
Foto: FABRICE COFFRINI / Scanpix/AFP

I Sveits er det rundt 200 moskeer, men bare fire av dem er utstyrt med en minaret.

Velgerne skal i folkeavstemningen, som holdes i morgen, stemme over et forslag som vil forby byggingen av nye minareter, de høye tårnene ved moskeer som brukes til å kalle de troende til bønn.

Saken har utløst en strid om religion i Sveits.

– Minaretene er et uttrykk for ismalisering av landet

Det er det sveitsiske partiet SVP og partiet EDU, som betegnes som et kristenfundamentalistisk parti, som står bak forslaget om å forby tårnbygging. De ser på minaretene som et uttrykk for islamisering av landet.

– Det finnes ingen plass for minareter i Sveits, sier Daniel Zingg, leder for aksjonskomiteen i EDU.

– De er symboler på en religion som ikke har kommet frem til nåtiden. En minaret betyr ikke integrasjon, men det motsatte. Tårnene symboliserer islam som ikke kjenner toleranse eller religionsfrihet eller andre friheter, mener han.

Får jødisk og kristen støtte

Slike utsagn har skapt sterke reaksjoner.

– Det farlige er at initiativtakerne går ut ifra at ulike religioner ikke kan leve sammen, og at de må kjempe mot hverandre. Men vi er nødt til å snakke med hverandre og leve sammen. Det er utfordringen, sier Thomas Wipf i Forbundet av protestantiske kirker i Sveits.

Muslimske talsmenn frykter at et ja til forslaget skal føre til at muslimer blir utestengt, og muslimene får støtte fra både kristent og jødisk hold.

– Som jøder har vi gjort våre egne erfaringer. I hundrevis av år er vi blitt utestengt. Vi fikk ikke lov til å bygge synagoger eller kupler. vi ønsker ikke at det skal gjenta seg, sier Herbert Winther, leder av det jødiske forbundet i Sveits.

Det er rundt 400.000 muslimer i Sveits. Den sveitsiske regjeringen har bedt landets innbyggere si nei til forslaget om forbud fordi den blant annet frykter at landets omdømme kan bli alvorlig skadet.

Meningsmålinger viser at 53 prosent av sveitserne er imot forslaget.

SISTE NYTT

Siste nytt