Hopp til innhold

Her har H1N1-viruset mutert

Verdens helseorganisasjon (WHO) melder at det muterte svineinfluensaviruset som er oppdaget i Norge også har ført til dødsfall i andre land.

I disse landene er det muterte svineinfluensaviruset oppdaget

I disse landene er det muterte svineinfluensaviruset oppdaget.

Foto: NRK

WHO melder på sine nettsider at to svineinfluensadødsfall i Norge skyldes det muterte viruset.

Oppdaget i flere land

Tidligere i dag meldte Folkehelseinstituttet at H1N1-viruset har mutert . Det muterte viruset kan i følge helsemyndighetene gi alvorligere sykdom for enkelte, men de frykter ikke spredning fra menneske til menneske.

Det muterte viruset skal i følge WHO også være oppdaget i Brasil, Kina, Japan, Mexico, Ukraina og USA.

Selv om ikke undersøkelsene av alle svineinfluensadødsfall er ferdige, mener helsemyndighetene i flere av landene at det muterte viruset skal ha ført til alvorlige tilfeller og dødsfall. Samtidig viser det seg at det muterte viruset har gitt en mild sykdom hos de fleste.

Mutasjonene ser ut til å finne sted tilfeldig, melder WHO. Det er ikke funnet noe sammenheng mellom de få kjente sykdomtilfellene som skyldes det muterte viruset.

- Vaksinen virker

Norske helsemyndigheter har drøftet saken med WHO, men dette har ikke ført til noen endring i vaksinasjonspraksisen i Norge. Direktør Geir Stene-Larsen i Folkehelseinstituttet sier til NTB at alt tyder på at både pandemivaksinen og Tamiflu også hjelper mot mutasjonen.

- Så langt kjenner vi ikke til at viruset noe sted i verden har mutert slik at vaksinen ikke hjelper, sier Stene-Larsen til NTB.

Tror ikke på dramatisk økning

WHO sier de vil følge utviklingen nøye fremover, men de tror ikke at mutasjonen vil føre til en dramatisk økning i antall svineinfluensadødsfall.

LES: Dette må du vite om svineinfluensa

LES: Fakkeltog mot influensavaksine

SISTE NYTT

Siste nytt