Hopp til innhold

Klatrelegende funnet død i Himalaya

For fire år siden ble Tomaz Humar berget i en spektakulær redningsaksjon. Nå er han funnet død i Himalaya.

Tomaz Humar

Tomaz Humar står bak en rekke store klatrebragder. Han omkom under forsøket på å bestige det nepalske fjellet Langtang Lirung.

Foto: AP Photo/Alpine Club of Pakistan, File

Den slovenske fjellklatreren Tomaz Humar (40) er funnet død i Himalaya, skriver Associated Press.

Den meritterte fjellklatreren omkom i forsøket på å bestige det 7227 meter høye nepalske fjellet Langtang Lirung alene (se kart i slutten av artikkelen).

Hadde Humar lyktes i denne ekspedisjonen, ville det vært en ny oppsiktsvekkende solobragd fra mannen som har blitt omtalt som vår tids beste klatrer.

I 2005 skapte han overskrifter verden over da han ble reddet etter å ha sittet seks døgn på ei fjellhylle i 6.300 meters høyde i Himalaya . To pakistanske militærhelikopterpiloter reddet ham ned.

(Artikkelen fortsetter)

Tomaz Humar og Shaukat Aziz

Tomaz Humar i møte med den pakistanske statsministeren Shaukat Aziz etter den spektakulære redningsaksjonen i 2005.

Foto: AFP PHOTO/Farooq NAEEM/FILES

Fast i fjellet med brudd

Humar hadde sist kontakt med base camp mandag denne uken, og rapporterte da at han hadde brukket beinet og ryggen, og klarte ikke å bevege seg.

Det har ikke vært mulig å nå fram til ham i løpet av uka fordi det har snødd kraftig i området. Tidlig i dag klarte tre personer å ta seg fram til Humar, som lå død på cirka 5500 meter over havet.

Liket er nå flydd til den tyske ambassaden i Katmandu, hvor hans pårørende befinner seg.

- Humar var veldig modig. Vi er triste over å ha mistet en så verdenskjent klatrer som hadde en så stor kjærlighet for Nepals fjell, sier Zimba Zangu Sherpa, som er president i landets fjellforening.

Merittert klatrer

Humar ble en verdensstjerne i klatreverdenen etter at han i 1999 - som første person i verden - klatret sørveggen av Dhaulagiri alene. Fjellet er verdens sjuende høyeste, og sørveggen er en 3000 meter høy vertikal prøvelse i is og stein.

Les mer om Humars Dhaulagiri-ekspedisjon

Langtang Lirung, som Humar omkom på, er ansett for å være et fryktinngytende og teknisk krevende fjell å klatre. Selv om fjellet ikke er blant de høyeste i Himalaya, ruver det voldsomt. Høydeforskjellen til dalen Trisuli Gandaki, som ligger bare 16 kilometer unna, er hele 5500 meter.

Les mer om Langtang Lirung på Wikipedia

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


SISTE NYTT

Siste nytt