Hopp til innhold

Her får Norge 3D-TV

Telenor-satellitten Thor 6 skal lage revolusjon i TV-Norge. Oppskytingen følger du live her.

Den lille byen Kourou i Fransk Guyana blir torsdag kveld sentrum for en stornyhet, iallfall sett med norske øyne. Da skal Telenor sette opp sin Thor 6-satellitt, som gjør norske tv-seere klare for å ta inn signaler i 3D.

For en gang i framtida - det eksakte tidspunktet er ennå ikke kjent - skal du kunne få oppleve TV-sendinger i 3D. Norske TV-kanaler og forbrukere holder fortsatt på å venne seg til HD-tv, men nye tjenester er på vei. Det er ikke fastsatt noen tid for 3D-lansering, men om kveldens oppskyting går etter planen er Norge iallfall klargjort for TV i flere dimensjoner.

Video nsps_upload_2009_10_29_21_10_13_5056.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Gikk du glipp av oppskytingen. Se den her.

Satellitten inneholder endel ny teknologi som skal sikre at Telenor har plass til å sende flere HD-kanaler gjennom parabolnettet. Den skal erstatte den aldrende Thor 3, som snart nærmer seg slutten på sin 15-årige karriere. I tillegg skal satellitten gi østeuropeiske tv-seere flere kanaler.


Men det blir verken nye kanaler over natta, eller noen storsatsing på 3D rett over nyttår når satellitten blir operativ.


– På sikt er det først og fremst kundene fra Canal Digital som vil merke at tilbudet blir større og bedre. Det blir plass til flere HD-kanaler, og vi blir også klare til å sende i 3D. Men dette er først og fremst framtidssikring, sier Jørgen Thaule, informasjonsdirektør i Telenor Satellite Broadcasting til nrk.no.

Monteres på en Ariane 5-rakett

Telenor har sendt ned et eget team som skal overvåke at alt går bra med oppskytingen av Thor 6. Totalt har den kostet den norske telegiganten 1,3 mrd kroner.

Tilsammen seks personer, to prosjektledere og fire ingeniører, er der for å overvåke forberedelsene før oppskyting, og sørge for at leverandørene oppfyller forpliktelsene til sine respektive kontrakter.

Mission Team Thor 6

Mission Team på plass foran Thor 6.

Foto: Telenor

Det var det franske selskapet Thales Alenia Space som fikk oppdraget med å bygge satellitten for Telenor Satellite Broadcasting, TSB. Thor 6 ble satt sammen i Cannes i Frankrike. 29. september ankom den Kourou der Telenor-teamet kunne starte sine forberedelser.

Lene Marthinsen

Prosjektleder Lene Marthinsen er på plass i Fransk Guyana.

Foto: Telenor

Den første tiden gikk med til å teste om satellitten hadde overlevd transporten fra Cannes. Deretter ble satellitten tanket full av supereksplosiv og veldig giftig rakettdrivstoff – før den ble integrert på toppen av raketten, forteller prosjektleder Lene Marthinsen til nrk.no.

Drivstoffet brukes til å holde satellitten i riktig posisjon.

Marthinsen er prosjektleder for innkjøpet av Ariane 5-raketten fra det europeiske romfartsselskapet Arianespace. Hun har jobbet med dette prosjektet de siste to-tre årene, og er naturligvis veldig spent før oppskytingen.

Raketten rulles ut

Youtube-klippet over viser når raketten med Thor 6 om bord rulles ut på Guyana Space Center.

Franske rutiner

Peter Olsen

Prosjektleder Peter Olsen måtte hoppe gjennom en evakuerings-strømpe fra toppen av rakett-tårnet før han fikk se raketten på nært hold.

Foto: Telenor

Fransk Guyana er en oversjøisk administrativ enhet med 200 000 innbyggere. Området ble brukt som deportasjonssted for franske straffanger frem til 1939.

Ønsket om selvstendighet er svakt. Landet er helt avhengig av økonomiske overføringer fra Frankrike. Utskytningsbasen på Kourou har betydd mye for Fransk Guyana, og står for en fjerdedel av bruttonasjonalproduktet.

Franskmennen tar sikkerheten på basen på alvor. Fremmedlegionen har ansvaret for sikkerheten på basen. Å beskytte Guyana Space Center er definert som en av deres fire hovedoppgaver.

Militærpolitiet - Fransk Guyana

Fremmedlegionen og gendarmerie (militærpolitiet) har ansvaret for sikkerheten.

Foto: Telenor

– De ble visstnok involvert for alvor noen år tilbake da de som bestemmer her begynte å se seg lei på at opprørere fra Surinam snek seg over grensen der de gjemte seg i jungelen rundt Kourou for å skyte på rakettene, forteller Lene Marthinsen.

SISTE NYTT

Siste nytt