Hopp til innhold

Moland og French dømt til døden

Tjostolv Moland og Joshua French ble funnet skyldig og ble dømt til døden for spionasje og drap til applaus i retten. Helt uten å få vite det selv.

Video nsps_upload_2009_9_8_13_22_1_1006.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Begge ble funnet skyldige etter tiltalepunktene og ble i dag dømt til døden i miltær-retten i Kisangani.

De har nå fem dager på å anke dommen.

Da dommen ble kjent applauderte de fremmøtte i salen spontant.

I tillegg er Norge dømt til å betale erstatning til de pårørende og informantene.

Moland og French ble også, sammen med Norge, dømt til å betale en symbolsk dollar per innbygger i Kongo, omtrent 60 millioner dollar. Noe som ble møtt med stående applaus, og kan kanskje ses på som et populistisk trekk fra guvernøren i Orientale-provinsen som er på valg.

Dømt uten å vite det selv

Presidenten for militærtribunalet Claude Disimo presenterte en om lag 16 sider lang dom og brukte ca to timer på å lese den opp.

Moland og French ble funnet skyldig i spionasje for Norge og for drapet av sjåføren Abedi Kasongo, men siden dommeren bestemte at tolken ikke skulle avbryte ham fikk ikke Moland og French vite at de ble funnet skyldige etter tiltalepunktene. Heller ikke etter at dommen ble avsagt fikk de to tolket dommen.

Dommen ble avsagt først etter en lang og omstendelig seanse i retten i Kisangani. Tolken som skulle fortelle Moland og French hva som foregikk, ble avbrutt av dommeren etter svært kort tid.

Verken Moland eller French snakker fransk, og de forsto dermed ikke et ord av dødsdommen som ble avsagt over dem. Kort tid etter at dommen var lest opp, forlot Moland og French rettssalen, og det var uklart om de hadde fått beskjed om at de hadde fått dødsstraff.

dommer Kongo-saken

Presidenten for militærtribunalet Claude Disimo.

Foto: NRK

- Dette er et veldig viktig øyeblikk, sa Disimo innledningsvis i sin domsavsigelse, som la vekt på at de tiltalte har valgt å tie i retten.

Retten gjentok deretter at Moland er skydlig i ulovlig innførsel av krigsvåpen, som han skal ha gjemt i nasjonalparken EPULA. Våpenet er ikke funnet.

French og Moland skal også, ifølge dommeren, ha dannet en kriminell organisasjon for å oppnå goder i Kongo. Dette ble de også dømt for.

Ifølge dommeren skal French ha forsøkt å drepe et av vitnene. Og be funnet skyldig og dømt for medvirkning til drap og drapsforsøk.

Video nsps_upload_2009_9_8_11_9_50_991.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: - Vi er et skritt nærmere hjemkomst

– Ropte get out, get out

Dommeren mener de kom til Kongo som turister, og gjemte unna våpen på hotellet. Noe han mener underbygget spion-mistanken mot de to.

Disimo beskrev hvordan vitnene eller informantene har forklart at de to ba sjåføren stanse, før de gikk bak og hentet våpenet som drepte Kassongo.

Moland skal ha ropt: Get out, get out til sjåføren, mens French skal ha sittet på bagasjeplanet på bilen og hindret medpassasjerene i å gripe inn, hevder dommeren.

– Det var kaldblodig og et planlagt drap, sa Disimo.

Dommerens framstilling av drapet var identisk med aktors.

Trekker frem UD som bevis

Dommeren mener at UD sin tilstedeværelse i retten underbygget spionasje-anklagene mot de to. Noe utenriksminister Joans Gahr Støre og UD hele tiden har benektet.

Bevisene som ble lagt frem baserte seg på de to medpassasjerens forklaring. Deres status i saken er omgjort fra vitner til informanter siden de har krav, og fikk tilkjent erstatning. De slapp også å avlegge ed før de forklarte seg til politiet.

Retten mener Moland er sjefen i den kriminelle organisasjonen, og at det er han som har gitt ordre om drapet..

– Et guds mirakel at de ikke er døde

Ifølge dommeren var det et guds mirakel at de to informantene ikke er døde.

Dommeren har lagt deres versjon av hendelsesforløpet til grunn for sin domsavsigelse, og mener French prøvde å kvele den ene av de to mens Moland skjøt etter dem da de flyktet.

Retten gir også aktoratet medhold i at nordmennene stjal bilen etter drapet, og har dermed ikke valgt å høre på noen av forsvarets innvendinger i forhold til tiltalen.

– Vil anke dommen

Det var et fullsatt rettslokalet og det var mange skuelystne som hadde tatt turen til kulturhuset som for tiden er gjort om til et rettslokale. Det var også mange soldater til stede i lokalet.

Forsvarsadvokaten til nordmennene, Andre Kibambe, har tidligere uttalt at han vil anke en fellende dom. Han har reist til hovedstaden Kinshase, og de tiltalte vil bli representert av medforsvarer Guylaume Likwela.

– Vi vil anke dommen, og håper på en bedre behandling i Kinshasa, sier Moland og French til NRK.

– Vi er forberedt på en lang fengselsdom, også en dødsstraff, sier de to til NRK, som håper de kan stole på det de har blitt lovet.

– Jeg håper vi kan stole på justisministeren i Kongo, som har lover UD at vi ikke skal bli henrettet, sier Moland.

Aktors påstand med hensyn til Joshua French:

  • Dødsstraff for konspirasjon
  • Dødsstraff for spionasje
  • Dødsstraff for medvirkning til drapsforsøk
  • Dødsstraff for væpnet ran
  • Dødsstraff for drap

Aktors påstand med hensyn til Tjostolv Moland:

  • Dødsstraff for konspirasjon
  • Dødsstraff for spionasje
  • Dødsstraff for drap
  • Dødsstraff for drapsforsøk
  • Dødsstraff for væpnet ran
  • 20 års fengsel for ulovlig våpeninnehav

UD er tilstede med to representanter, Fred Rasmussen og Alida Endresen, som begge ansatt ved ambassaden i Luanda i Angola.

Dødsstraffer blir ikke fullbyrdet

Selv om mange blir dømt til døden i Kongo, blir dødsstraffer sjelden fullbyrdet. Det som ofte skjer, er at dødsdømte søker president Joseph Kabila om benådning, og at presidenten ikke svarer.
Dermed blir heller ikke dødsstraffen fullbyrdet, og de dømte blir i stedet sittende på dødscelle på ubestemt tid.

SISTE NYTT

Siste nytt