Hopp til innhold

Kongo-nordmenn knyttes til grensestrid

De to nordmennene som sitter fengslet i Kongo skal ha samarbeidet med selskap som er involvert i oljeleting i et omstridt område mellom Uganda og Kongo. Det kan være noe av forklaringen på hvorfor de er mistenkt for spionasje.

Joshua French og Tjostolv Moland
Foto: NRK/Scanpix

Ugandas hovedstad Kampala har blitt en av verdens hotteste steder for sikkerhetsselskaper. Det var her de to arresterte nordmennene var stasjonert, og drev selskapet SIG Uganda. I likhet med de to nordmennene, har de fleste som driver sikkerhetsselskap i Kampala militær bakgrunn.

LES: Rettssaken i Kongo starter fredag

Trenger beskyttelse i Kampala

Uganda og nabolandet Kongo er rikt på olje og mineraler. Både Kongo og delvis Uganda er utsatt for noe som nærmer seg plyndring av ressursene, fra selskaper som opererer på kanten, og langt over kanten av hva som er lovlig.

Mange av disse selskapene eies og drives av vestlige interesser. Disse selskapene trenger beskyttelse, for å drive den av og til lyssky virksomheten. Den beskyttelsen får de av sikkerhetsselskapene i Kampala.

HØR: Intervju med nordmennene i Kongo

Samarbeidet med oljeselskap

NRK kjenner til at de to nordmennene skal ha samarbeidet med et annet selskap i Kampala, som er involvert i oljeleting nær grensen til Kongo, ved Lake Edward. Leteselskapet heter Heritage, og ansvarlig for sikkerheten er selskapet Saracen, som drives av en tidligere sørafrikansk leiesoldat.

Broren til Ugandas president skal ha eierinteresser i dette selskapet. Denne broren er tidligere anklaget for å ha plyndret Kongo for gull og diamanter. Det er selskapet Saracen de to nordmennene skal ha hatt et samarbeid med.

Ifølge kilder NRK har i Kampala, jobber Saracen med å beskytte oljevirksomheten i grenseområdene til Kongo, ved lake Edward.

Kamper i området

På grunn av oljefunnene har det vært kamper i området mellom Kongo, og Uganda. Funnet er omstridt, fordi grensen mellom de to land går der hvor funnene er gjort. Det er strid om hvor grensen egentlig går, i tillegg er det også konflikt mellom ulike stammegrupper i området over rettigheter til oljen.

Derfor trengs trente menn med våpen, som ikke nøler med å bruke dem. Og i dette arbeidet kan altså nordmennene ha hatt en rolle, gjennom samarbeidet med Saracen.

De to nordmennenes mulige tilknytning til den pågående konflikten mellom Uganda og Kongo kan også forklare hvorfor Kongo ser så alvorlig på saken mot de to nordmennene.

Et mulig scenaire er dette: En tur til Kongo for å se på mulighetene for å drive såkalt event-turisme endte i tragedie, og når de regionale myndighetene skjønte hvilken bakgrunn de to arresterte nordmennene hadde fra sikkerhetsbransjen og konflikten med Kongo, ble det slått spion-alarm.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt