Hopp til innhold

Colombia og Venezuela i krangel

En amerikansk militærbase og våpensalg til FARC-geriljaen har gjort forholdet mellom Colombia og Venezuela iskaldt.

Hugo Chavez

Venezuelas president, Hugo Chavez.

Foto: JORGE SILVA / REUTERS

Colombias president Alvaro Uribe møter søramerikanske kolleger denne uken i håp om å samle støtte til basen USA vil anlegge i landet, ment som et tiltak i kampen mot narkotikaproduksjonen.

Alvaro Uribe

Colombias president, Alvaro Uribe.

Foto: ENRIQUE CASTRO-MENDIVIL / REUTERS

Ecuador og Venezuela er utelatt fra besøksliten, og i mer moderate land som Chile og Brazil har Uribe fått et visst gehør for planene.

Går mot krig

Hugo Chavez, en årelang kritiker av USA, mener på sin side at basen er et skritt på vei mot krig i Sør-Amerika og har bedt president Barack Obama om å skrinlegge planene.

- Dette kan bli starten på en krig. Vi snakker om yankeene, den mest aggressive nasjonen i menneskehetens historie, sier den venezuelanske presidenten.

Bolivias president Evo Morales, en nær alliert av Chavez, er også sterkt skeptisk til de amerikanske planene.

- Vi kan ikke ha fly og militært utstyr konsentrert i Colombia, sier Morales, som mener USA bruker FARC til å rettferdiggjøre militære operasjoner i regionen.

Våpenkrangel

At våpen fra Venezuela har havnet i hendene på den venstreekstreme FARC-geriljaen, bidrar også til å forsure stemningen mellom Bogota og Caracas.

Hugo Chavez nekter for å ha forsynt FARC-geriljaen i Colombia med våpen, og hevder de svenske våpnene som er funnet i en FARC-leir var stjålet.

- Våpnene ble stjålet fra en marineleir i Venezuela for 14 år siden, hevdet Chavez onsdag.

Les også: Chavez nekter for våpensalg

Les også: - Norske våpen hos FARC

Panservernvåpenet AT4, med en kaliber på 84 millimeter, skal ha blitt solgt fra Sverige til Venezuela på 1980-tallet. Det var en del av et våpenarsenal i Cararabo, nær grensa til Colombia, som ble tømt av tyver i 1995, sa Chavez.

Oljeselskap utestengt

Svenske myndigheter har bekreftet at våpnene som ble funnet hos FARC i fjor sommer, opprinnelig ble solgt til Venezuela. De har krevd svar fra Venezuela på hvordan våpnene kom på avveie.

Les også: Funn av svenske våpen hos gerilja

Chavez svarte 28. juli med å fryse alle diplomatiske bånd til nabolandet. Onsdag gikk han til ytterligere skritt.

Les også: Venezuela hjemkaller ambassadør

Først ble det kunngjort at Venezuela setter importen av 10.000 biler fra Colombia på vent. Deretter ble det gjort klart at det colombianske oljeselskapet Ecopetrol ikke får ta del i oljeutvinningen i Orinoco-området i Venezuela.

SISTE NYTT

Siste nytt