Hopp til innhold

Minst 46 journalister drept hittil i år

Så langt i år har minst 46 journalister blitt drept, ifølge INSI, International News Safety Institute. Somalia og Mexico er de farligste stedene å rapportere fra.

Staben i Sunday Leader sørger over den drepte redaktøren Lasantha Wickramatunga

Staben i Sunday Leader på Sri Lanka sørger over den drepte redaktøren Lasantha Wickramatunga som ble drept på vei til jobben 8. januar i år. Han er én av minst 46 jpurnalister som er blitt drept hittil i år.

Foto: Gemunu Amarasinghe / AP

Den Brüssel-baserte organisasjonen INSI arbeider for å skape en sikkerhetskultur i mediene. Innrapporterte tall fra 21 land så langt i år, viser at 46 journalister er drept, tallet inkluderer journalister, kameramenn og fotografer.

Bekymret for Mexico

I Somalia er seks reportere for lokal og utenlandsk presse blitt drept, mens to journalister som ble tatt til fange i 2008, fremdeles er i fangenskap.

- Situasjonen i Mexico er bekymringsfull. Her er minst tre døde, og ytterligere tre dødsfall er under etterforskning, sier organisasjonen.

Videre har tre journalister blitt drept i Pakistan, Irak og Filippinene.

NJ bistår søsterorganisasjoner

Elin Floberghagen

Leder i Norsk Journalistlag, Elin Floberghagen.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

- De siste årene har vært toppår når det gjelder antall drepte journalister, og tallene nå viser at det ikke går så mye ned, sier Elin Floberghagen, leder i Norsk Journalistlag, NJ.

- Det er særlig journalister som rapporterer fra konfliktområder i sine egne hjemland som blir drept, sier Floberghagen til nrk.no.

Mangel på etterforskning er et stort problem. NJ jobber mye med å utruste søsterorganisasjoner i utsatte land til å kreve etterforskning fra sine myndigheter. I tillegg jobbes det med sikkerhet rundt journalistene.

- Vi har vært med på å finansiere et sikkerhetssenter på Filippinene. Det har vist seg å ha hatt god effekt, sier Floberghagen.

Usikkerhet om Sri Lanka-tall

Ifølge INSI har en sentral mediaorganisasjon på Sri Lanka rapportert om 34 drepte journalister siden den nåværende regjeringen kom til makten i 2004. I tillegg til de 34 drepte er 10 journalister blitt tatt til fange og over 50 er gått i eksil og frykter rettsforfølgelse.

Innrapportering fra Sri Lanka er vanskelig. INSI selv rapporterer om to dødsfall i Sri Lanka så langt i år. Redaktør i den uavhengige avisen Sunday Leader, Lasantha Wickramatunga, var ett av ofrene da han ble drept i januar i år. Han var kritisk til både regjeringen og de nå beseirede tamiltigrene.

Bedring i Irak

Organisasjonen ser imidlertid positivt på utviklingen i Irak. Mot slutten av 2008 var 252 journalister og deres assistenter blitt drept i landet siden den USA-ledede invasjon begynte i 2003. I de første syv månedene i fjor ble totalt 11 drept, og hittil i år altså tre.

I hele 2008 døde 109 journalister i 36 land.

SISTE NYTT

Siste nytt