Hopp til innhold

- Finanskrisen er ikke over

- Lederne for G8-landene er enige om at normale økonomiske tilstander fortsatt ligger et stykke fram i tid, sier Barack Obama.

Stats- og regjeringssjefer på G8-møtet i Italia

Italias statsminister Silvio Berlusconi, Frankrikes president Nicolas Sarkozy, Russlands president Dmitrij Medvedev og USAs president Barack Obama.

Foto: VINCENZO PINTO / AFP

Den amerikanske presidenten oppsumerte toppmøtet for verdens åtte rikeste land i den jordskjelvrammede italienske byen L'Aquila.

- Samtidig som vi ser markedene ta seg opp, og det ser ut til at vi har unngått et verdensomspennende sammenbrudd, vet vi at det er mange som fortsatt sliter, sa Obama.

Fordømmer Iran

Under toppmøtet kom også stats- og regjeringssjefene med en kraftig fordømmelse av Irans håndtering av uroen etter presidentvalget.

- Vi er alvorlig opptatt av de illevarslende hendelsene etter valget, og av den risikoen Iran representerer når det kjelder kjernefysisk våpenspredning, sa Obama.

Han sa også at dersom ikke Iran innen fristen i september endrer sin atompolitikk, så vil ikke G8-lederne vente i det uendelige med å gå videre med saken. Obama sa at G8-møtet aldri hadde hatt til hensikt å innføre nye sanksjoner mot Iran.

I tillegg til vedtaket i går om å halvere CO2-utslippene innen 2050, er det mest konkrete resulatet av møtet bevilgningen på 20 milliarder dollar, eller 130 milliarder kroner til matsikkerhet i fattige land over en femårs-periode.

Les: G8-enighet om å kutte utslipp

G8 utvides?

President Obama antydet også at han kan tenke seg å bidra til at møtene blant verdens åtte rikeste land bør bli mindre eksklsuive, og også omfatte store land i sterk utvikling som Brasil og India.

Obama vil også gjøre systemet for slike sammenkomster mer effektivt, og redusere antallet toppmøter.

SISTE NYTT

Siste nytt