Hopp til innhold

G8-enighet om å kutte utslipp

G8-landene har blitt enige om å halvere CO2-utslippene innen 2050.

G8-møte

Verdens største økonomier ble i dag enige om å halvere CO2-utslippene innen 2050.

Foto: PEER GRIMM / AFP

De åtte store industrilandene er enige om å halvere CO2-utslippene innen 2050.

Det er den amerikanske presidenten Barack Obama som erklærer det han kaller for en historisk enighet.

- Vi har tatt et viktig skritt i riktig retning i arbeidet med klimaendringer, men det er enda mye mer som må gjøres, sier Obama, som ankom Italia på onsdag.

Stort framskritt

Dagens avgjørelser vitner om et stort framskritt bare siden i går.

Utviklingslandene har også gått med på å kutte utslippene. Men nå mener imidlertid utviklingslandene at de har gjort sitt, og sier at de rike landene må dra resten av lasset.

G8-landene har også blitt enige om å doble investeringene i forskningen på "ren teknologi" innen 2015.

Global oppvarming

I dag fikk G8-landene tilslutning fra store land som Kina, India og resten av de såkalte G5-landene om å begrense den globale oppvarminga av jorda til 2 grader.

- Det var ikke mulig for ett år siden. Nå har våre amerikanske partnere akseptert målet vårt, og det er et framskritt, sa EU-kommisjonens president José Manuel Barroso under G8-møtets første dag.

Les også: G8 med offensivt klimavedtak

Optimismen fikk seg likevel en knekk da kinas president Hu Jintao bestemte seg for å reise hjem fra arrangementet i den italienske byen L`Aquila for å konsentrere seg om uroa i Xinjiang-provinsen.

Les også: Kinas president dropper G8-møte

FN-lederen er skuffa

FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, er imidlertid skuffa over G8-landenes klimamål, og mener målsettinga er for lite ambisiøs.

- Målene de har blitt enige om, går ikke langt nok, sa Ban Ki-moon om gårsdagens møter.

FN-lederen savner mer kortsiktige og bindende mål.

- Moralsk er dette påkrevd av oss. Vi har et historisk ansvar for menneskehetens framtid, for planetens framtid, sa han videre.

Han mener det er svakt at de rike landene ikke har staka ut en strategi for hvordan de fattige landene i framtida kan bli mindre avhengig av industri med store klimautslipp.

- G8-landene har gått glipp av en stor mulighet, sier han, og viser til at landene verken har sagt noe om hvordan klimamålene kan nås, eller om hvem som skal betale for dem.

Klima og økonomi

Samtalene i den jordskjelvramma byen, L`Aquila, starta opprinnelig som et tradisjonelt G8-møte, men senere slutta flere land seg til diskusjonene. Torsdag gjorde nemlig G5-landene, som består av noen av verdens raskest voksende økonomier: Kina, India, Sør-Afrika, Mexico og Brasil. I tillegg er Egypt invitert som spesialgjest.

I tillegg til klimaproblemene, står de økonomiske utfordringene høyt på prioriteringslista.