Hopp til innhold

156 drept i Xinjiang-provinsen

Dødstallene stiger i kinesiske-provinsen. 156 personer er drept og 816 skadd i voldsomme opptøyer mellom uighur-demonstranter og sikkerhetsstyrker.

Soldater med skjold og hjelp i Xinjiang i Kina
Foto: DAVID GRAY / REUTERS

Dødstallene etter søndagens opptøyer i den kinesiske provinsen Xinjiang fortsetter å stige. Flertallet av befolkningen i denne provinsen er muslimske uighurer.

Skadet kvinne i Xinjiang

Kinesisk tv viser bilde av en kvinne som er skadet i opptøyene.

Foto: REUTERS TV / REUTERS

Økt nærvær av politi

Kinesiske myndigheter skal ha økt nærværet av sikkerhetsstyrker i gatene i provinshovedstaden Urumqi i dag, men sier at situasjonen er under kontroll. Samtidig forventes dødstallene å stige ytterligere.

Det meldes om store tropper med soldater og politi i gatene utstyrt med skjold og hjelmer.

LES OGSÅ: Kjemper for eget hjemland

Nyhetsbyrået AFP melder at politimyndigheter i Xinjiang-provinsen sier at det offisielle dødstallet har nådd 156. I følge lokale nyhetsbyråer skal over 800 være skadd i opptøyene.

NETT-TV: Video fra opptøyene

Video nsps_upload_2009_7_6_8_16_54_267.JPG
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Bilder fra kinesisk tv, CCTV.

Skylder på eksil-separatister

Myndighetene har gitt skylden for de verste opptøyene på mange år i de muslimske områdene, til uighurer som lever i eksil, og terrorister som forsøker å undergrave kinesisk suverenitet.

Myndighetene frykter at urolighetene skal spre seg til andre områder. Derfor er hundrevis av det myndighetene kaller opprørere er arrestert, i følge det offisielle Xinjiang-nyhetsbyrået. De skal ha kastet stein, brent og ødelagt flere kjøretøyer og kommet for nær politiets sperringer.

Men eksil-uighurer hevder at det kinesiske regimet overreagerer og skyter skarpe skudd inn i folkemasser som holder fredelige demonstrasjone.

NETT-TV: Bakgrunn for opptøyene

Video nsps_upload_2009_7_6_15_13_3_293.JPG
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

NETT-TV: Hat mellom han-kinesere og uighur-befolkningen

Føler seg diskriminert

Uighurene demonstrerer mot det de mener er diskriminering og økonomisk urettferdighet. Mange uighyrer føler seg som 2. klasses borgere i forhold til han-kineserne

Ved siden av Tibet, er Xinjiang en av de mest politisk følsomme regioner i Kina. Begger stedene har myndighetene forsøkt å kontrollere det religiøse og kulturelle livet, og øke antall Han-kinesere i området. Han-kinesere organiserer den nye økonomien i området. De bygger fabrikker og oppretter fabrikker, og økonomien går fremover.

Men uighurene føler ikke de får være med på utviklingen. De snakker ikke det største kinesiske språket, mandarin, og har ofte dårligere utdanning. Dermed føler de at blir en minoritet i sitt eget område. Nesten halvparten av Xinjiang består av uighurer, mens i hovedstaden Urumqi er det flest han-kinesere.

SISTE NYTT

Siste nytt