Hopp til innhold

– EU-landenes ambassadører forlater Honduras

Alle EU-landenes ambassadører har forlatt Honduras, ifølge den svenske utenriksministeren Carl Bildt.

Sveriges utenriksminister Carl Bildt

Sveriges utenriksminister Carl Bildt blogger om Honduras.

Foto: Michael Sohn / AP

I kunngjøringen Bildt la ut på sin egen blogg i dag, uttrykker han sin bekymring for utviklingen i det sentralamerikanske landet.

I tillegg skriver han at EU diskuterer hvordan Honduras kan få demokratiet tilbake etter kuppet mot president Manuel Zelaya.

I kveld sier Zelaya til pressen i Panama at leder i Organisasjonen av Amerikanske Stater (OAS), Jose Miguel Insulza, er på vei til Honduras for å gi interim-regjeringen der et ultimatum om å gjeninnsette ham (Zelaya) som president.

OAS-lederen skal ikke ha planer om å forhandle, og vil suspendere Honduras fra organisasjonen dersom Zelaya ikke blir gjeninnsatt.

Spansk kollega bekrefter

Bildts spanske kollega, Miguel Angel Moratinos, bekrefter tilbaketrekkingene.

Miguel Angel Moratinos, Spanias utenriksminister

Miguel Angel Moratinos, Spanias utenriksminister.

Foto: JOHN THYS / AFP

- Jeg har nettopp snakket med mine europeiske kolleger, og jeg kan fortelle at alle EU-landenes ambassader i Tegucigalpa, hovedstaden i Honduras, har trukket ute sine ambassadører, sier Moratinos til en radiostasjon i Spania, ifølge CBC News.

- Jeg mener det er et klart tegn som myndighetene i Honduras må ta til etterretning, sier han.

For tre dager siden trekte flere land i Sør- og Sentral-Amerika sine ambassadører fra Honduras som en reaksjon på militærkuppet mot president Manuel Zelaya.

Demonstrasjoner i går

USA, organisasjonen av amerikanske stater, Canada og FN har fordømt kuppet. Myndigheter rundt om i verden har drevet lobbyvirksomhet for å president Zelaya gjeninnsatt.

Manuel Zelaya

President Manuel Zelaya,

Foto: Esteban Felix / AP

Frankrike, Spania, Italia, Chile og Colombia sluttet seg og kalte hjem sine ambassadører i går. Verdensbanken har fryst lånene til Honduras.

De tre sentralamerikanske landene som grenser til Honduras, Nicaragua, El Salvador og Guatemala har alle kuttet handelsforbindelsen med landet.

Etter kuppet insatte kongressen i Honduras Roberti Micheletti som interim president. Micheletti sa i går at det må en utenlandsk invasjon til for at Zelaya igjen skal komme tilbake til makten. Tilhengere av både Micheletti og Zelaya demonstrerte i Honduras i går. Det ble ikke rapportert om uroligheter.

SISTE NYTT

Siste nytt