Hopp til innhold

- Skudd avfyrt ved presientpalasset

Hundrevis av tilhengere av den avsatte presidenten i Honduras protesterer mot militærkuppet.

Demonstranter protesterer mot militærkupp i Honduras
Foto: Jose CABEZAS / AFP

Maskerte demonstranter, væpnet med stokker, brukte bildekk, metallskrap og kiosker til å sperre veien til presidentpalasset etter at de militære tok makten og sendte Zelaya i eksil til Costa Rica.

Vitner forteller nyhetsbyrået Reuters at de har hørt skudd utenfor presidentpalasset i Honduras' hovestad Tegucigalpa.

President Manuel Zelaya ble i går avsatt i et militærkupp og sendt i eksil til Costa Rica.

Det er innført 48 timers portforbud i Honduras.

Les mer: Militærkupp i Honduras

FN Fordømmer kupp

FNs generalsekretær Ban Ki-moon fordømmer kuppet mot president Manuel Zelaya i Honduras.

– Han uttrykker sin sterke støtte til landets demokratiske institusjoner og fordømmer arrestasjonen av republikkens konstitusjonelle president, sa en talsmann for Ban søndag.

Han ber også om at alle demokratisk valgte politikere blir gjeninnsatt og om full respekt for menneskerettighetene, inkludert sikkerhet for Zelaya, hans familie og hans regjering, ifølge talsmannen.

Presidenten i FNs hovedforsamling, Miguel D’Escoto, sammenkaller til hastemøte mandag for å drøfte situasjonen i Honduras, etter henstilling fra den honduranske FN-ambassadøren Jorge Reina Idiáquez.

Latin-Amerika samler seg

De latinamerikanske landene står fram som en samlet front når kuppet mot president Manuel Zelaya fordømmes.

Fra Cuba og Venezuela til høyrestyrte Colombia var fordømmelsen av militærkuppet enstemmig, og i Organisasjonen av amerikanske stater er arbeidet i gang med å lage en resolusjon som også ligger an til å få USAs støtte.

Venstreorienterte presidenter var spesielt harde i sin støtte til Zelaya, som ble valgt som konservativ i 2006, men senere svingte over til venstre og ble en nær alliert av Venezuelas Hugo Chávez.

Chávez truet med militære tiltak om hans ambassadør eller ambassade i Honduras blir skadd. Han sa også at han vil lede en internasjonal kampanje for å få gjeninnsatt Zelaya, som ble sendt i eksil til Costa Rica.

Cubas utenriksminister Bruno Rodríguez fordømte «det brutale og kriminelle statskuppet» og forlangte at Zelaya gjeninnsettes.

Colombias utenriksdepartement uttrykte dyp sorg over sammenbruddet i Honduras’ konstitusjonelle orden og fordømte at Zelaya ble avsatt med makt.

Krever gjeninnsettelse

Også Brasil, Ecuador, Bolivia, Argentina og Nicaragua, som alle ledes av venstreorienterte presidenter, fordømte kuppet.

– Vi er tilbake til det verste barbariet i Latin-Amerika, sa Argentinas president Cristina Fernández de Kírchner.

Både OAS og handelsgruppa ALBA, som domineres av Chávez og som Honduras er medlem av, sammenkalte til hastemøter.

OAS’ permanente råd var i full gang med å utforme en resolusjon som ventes å bli vedtatt enstemmig, som fordømmer kuppet og krever at han blir gjeninnsatt.

SISTE NYTT

Siste nytt