Hopp til innhold

- Det er en avventende stemning her

Som en av de få norske journalistene i Iran kan NRKs Sidsel Wold fortsatt bevege seg rundt i Teheran, men intervjue folk det får hun ikke.

Sidsel Wold i Iran (Kollasj)
Foto: AFP PHOTO/Shaun Curry

– Det er en avventende stemning her nede, folk går og venter på resultatet fra den nye opptellingen av valgresultatet, sier Sidsel Wold på telefon fra Teheran.

Dramatisk forandring

Arbeidshverdagen til utenlandske journalister forandret seg dramatisk i går da myndighetene sendte ut et rundskriv til alle akkrediterte journalister der de innstendig ble bedt om å holde seg unna alle arrangementer som ikke var godkjent av departementet. Og nå blir det stadig færre norske journalister i Iran, skriver fagbladet Journalisten .

– Vi har blitt truet med bank eller i verste fall fengsel hvis vi åpenlyst rapporterer fra demonstrasjoner eller intervjuer folk på gata, men det er ikke så ille for meg. Jeg går kledd som en moderne iransk kvinne. Så det er nok mye verre for fotografene, de får ikke gjort jobben sin her nede, sier Wold.

Reiste ikke hjem

NRKs Midtøsten-korrespondent valgte ikke å følge UDs råd om reise hjem. Hennes visum varer fortsatt noen dager, men forbudene fra iranske myndigheter har lagt bånd på arbeidet hennes.

– Jeg valgte i går å avlyse alle direkterapporteringer på fjernsyn, også på grunn av at det har vært veldig mye bråk rundt den TV-stasjonen jeg skulle rapportere fra, sier Wold.

– Nå eller aldri

Flere mennesker hun har vært i kontakt med uttrykker skepsis og misnøye med hvordan myndighetene har håndtert situasjonen i landet.

– Mange unge mennesker jeg har snakket med sier at det er nå eller aldri, og mange har grått når jeg har snakket med dem, fordi de tror at også disse demonstrasjonene vil bli slått ned og at alt vil bli som før, sier Wold, som forteller at iranerne har funnet en måte å uttrykke sin misnøye på.

– De tuter med bilene sine, noen ganger et øredøvende leven her nede, forteller Wold.

Og det er ventet at flere vil vise sin sympati til Mir Hossein Mousavi under dagens varslede demonstrasjon, som etter planen skal starte rundt klokken 19.00 norsk tid.

Forsøkte å stoppe Twitter

Men det finnes også andre, litt mer moderne måter å kommunisere på. For i tillegg til nektet journalistene å jobbe i landet, har iranske myndighetene også gjort et forsøk på å stanse sosiale medier som Twitter og Facebook.

Denne informasjonskilden blir ansett som så viktig at regjeringen i USA denne uken ba mikrobloggtjenesten Twitter om å utsette en planlagt driftsstans av hensyn til demonstrantene i Iran.

Sidsel Wold har fortsatt internettilgang fra sitt hotellrom, og synes det er viktig å få frem hvor hjelpsomme den vanlige iraner er.

– Fra vesten kan Iran se ut som skummelt og dystert land, men jeg har aldri møtt noen som er så hjelpsomme og høflige som iranere, forteller Wold.

SISTE NYTT

Siste nytt