Årsaken er ikke at surströmming har en mildt sagt spesiell lukt og smak.
Sikkerhetsrisiko: Boksene med den gjærede silda anses som eksplosjonsfarlige. (Foto: Scanpix)
Forbudet skyldes faren for at gjæringsprosessen skal få boksene til å eksplodere, en fare som betraktes som stor nok til at surströmmingen blir en sikkerhetsrisiko.
Nedlagt surströmming havner dermed på samme forbudsliste som sprengstoff, skytevåpen og kniver, skrev Stockholm-tabloiden Aftonbladet fredag. Produsentene av fiskespesialiteten er som rimelig kan være, lite begeistret.
– De som har bestemt dette, er kulturelle så vel som kulinariske analfabeter, tordner Ruben Madsen, som i to år har produsert surströmming og solgt dem på Arlanda.
«Analfabetene» er flyselskapene Air France, British Airways, Finnair og KLM.
Helena Miller i det svenske Luftfartsverket opplyser til Aftonbladet at nederlandske KLM to ganger har hatt store problemer etter lekkasjer fra surströmmingsbokser.
Og det er svært dyrt å rense et helt passasjerfly etter slike lekkasjer, påpeker hun.