Hopp til innhold

Ny lov vil sperre for Skype

En ny telekommunikasjonslov som EU-parlamentet forhandler om nå, vil kunne avgjøre om innbyggerne vil få tilgang til Skype på mobiltelefonen.

iPhone EU-lagg
Foto: E.C. / Scanpix

Danmarks forbrukerrådet oppfordrer danskene til å stemme i valget på kandidater til Europaparlamentet den 7. juni, slik at Danmark kan være med å bidra til at forbrukerne selv kan velge hva de vil bruke mobiltelefonene sine til.

Stenge tilgangen til Skype

EU-parlamentet og ministerråd skal om kort tid vedta en ny telekommunikasjonslov. Den nye loven vil gi teleselskapene mulighet til å sperre for enkelte nettsider og tjenester, og la andre selskaper få ekslusiv tilgang. Nett-tjenesten Skype brukes til å ringe via internett, og vil bli rammet av den nye loven.

Danmarks forbrukerråd mener de nye EU-reglene er et godt eksempel på at europa-politikk er en viktig del av den vanlige danske borgers hverdag.

LES OGSÅ: Billig sms i EU, men Norge må vente

Nylig ble det kjent at endel teleselskaper i Tyskland og Frankrike blokkerer kundenes tilgang til nett-tjenesten Skype på mobiltelefonen fordi Skype har utviklet et program som gjør det mulig å ringe gratis eller meget billig fra iPhone- telefonen. Dermed går teleselskapet glipp av inntekter fra kundene.

Styrer internett

Dette har reist spørsmålet som EU-parlamentet må finne svar på: Skal store selskaper ha lov til å inngå fordelaktige avtaler med utvalgte innholdsleverandører, og utelukke andre? Det vil føre til at selskaper styrer hvordan forbrukerne bruker internett.

Skype

Med Skype kan brukerne ringe gratis eller meget billig til hele verden.

Foto: RICHARD A. BROOKS / AFP

- Det er en stor innskrenkning i forbrukernes rettigheter, sier Mette Boye, avdelingssjef i det danske forbrukerrådet.

- Med de nye reglene kan de store teleselskapene avgjøre at den teknologien som Skype bruker ikke skal være tilgjengelig for forbrukere i Europa.

- Det betyr at teleselskapene kan diktere vår bruk av internett, og det skal vi unngå. Det er behov for at EUs demokratiske organ, Europaparlamentet, sikrer brukernes rettigheter og sikrer reell konkurranse på telemarkedet. EU-valget er også et forbrukervalg, legger Mette Boye til.

Noen blokkerer allerede

Allerede ser man tendenser fra teleselskapene T-mobile og Vodafone, som går foran i kampen om å blokkere tilgangen til Skype. Tyske T-mobile sa i april at de ganske enkelt vil blokkere for Skype på mobilnettet deres.

Med mindre ministerrådet i EU stemmer mot de nye reglene, vil de tre i kraft senere i sommer.

SISTE NYTT

Siste nytt