Hopp til innhold

Full forvirring i Kongo-saken

Etterforskningslederen hevder nordmennene som er mistenkt for drap i Kongo jobber for det norske Forsvaret fordi de hadde Forsvarets ID-kort på seg. Norske myndigheter nekter for dette. Påstand står mot påstand i saken som minner om en Hollywood-film.

Arrestert nordmann i Kongo
Foto: NRK

En 27-åring fra Aust-Agder og en 28-åring fra Østlandet er i alvorlige problemer i Kongo.

I dag skriver VG at også 28-åringen har har kommet til militærleiren i Kisangani der kameraten allerede sitter fengslet.

Jon Vea, ambassadøren ved den norske ambassaden i Angola sier de ikke har fått se noen siktelse ennå.

Vea sa torsdag at han har fått forklaringen fra 27-åringen, men at han ikke vil bidra til stadig nye teorier og spekulasjoner i pressen .

Det er kanskje ikke så rart. De forskjellige teoriene og utsagnene om hva som skal ha skjedd gir ikke et klart bilde av saken.

HVA GJORDE NORDMENNENE I KONGO?

Kisangani, Kongo - Afrika
Foto: NRK Grafisk

Rykter om at de er ansatte i Forsvaret.

12. mai fortalte faren til 28-åringen at sønnen jobber for det norske forsvaret i Kongo.

– Min sønn har fortalt at de er på jobb for Forsvaret, men at de var på privat utflukt i en nasjonalpark sammen med en lokal sjåfør da de ble angrepet, sa han til Dagbladet.no.

Flere venner kunne bekrefte denne historien, men Forsvaret avviste påstanden om at de arbeidet for dem.

- De to omtalte personene er ikke ansatte i Forsvaret, sa Petter Lindqvist til NRK.no. Han er talsmann for Forsvarssjefen.

Samme dag fortalte samboeren til 27-åringen NRK.no at ingen av dem jobber for Forsvaret, men at begge hadde bakgrunn fra Telemarksbataljonen.

14. mai hevdet etterforskningsleder Roger Wavara ved militærdomstolen i Kisangani at nordmennene hadde id-kort fra Forsvaret på seg da de ble pågrepet.

- Nordmennene jobber for det norske forsvaret. Det er derfor saken etterforskes av militærdomstolen, sa Wavara ifølge VG.

Rykter om at de er leiesoldater

NTB skrev at den ene av mennene tidligere var knyttet til det private sikkerhetsselskapet Special Intervention Group (SIG) og at planen hans var å danne et datterselskap av dette i Uganda.

Drapssiktede nordmenn i Kongo

Drapssiktet nordmann i Kongo.

Foto: NRK

- Men dette ble et aldri noe av. Han startet i stedet sitt eget sikkerhetsselskap, fortalte en sentralt plassert kilde i SIG til NTB.

Det er ikke kjent hva slags oppdragsgivere nordmannens nyetablerere sikkerhetsselskap i Uganda eventuelt har skaffet seg i regionen, skrev NTB.

Norske diplomater i Afrika ville ikke kommentere påstandene om at nordmennene skal være leiesoldater.

I samtale med NRK.no var det viktig for samboeren å presisere at verken kjæresten eller samboeren er leiesoldater, men at de jobber som ”etterretningsoffiser” for en privat organisasjon som arbeider for et norsk bidrag for fred i Kongo.

Jobbet for Utenriksdepartementet?

Den 13. mai skrev Agderposten at nordmennene jobbet for Utenriksdepartementet.

- Sønnen min fortalte at de drev med etterretningsarbeid for Utenriksdepartementet, og at jeg måtte spre dette til media slik at det skulle bli fokus på saken, sa 28-åringens far til Agderposten.

Sikkerhetsarbeid i piratfarvann?

Skipskaprere utenfor Somalia

Skipskaprere utenfor Somalia.

Foto: BUNDESWEHR / AFP

Samme dag bekreftet faren til 28-åringen overfor Dagbladet.no at sønnen og kameraten nettopp hadde startet startet sitt eget sikkerhetsbyrå i Uganda. De hevdet at de hadde drevet med sikkerhetsarbeid om bord i skip i Adenbukta utenfor Somalia de tre siste månedene.

Starte turistprosjekt?

13. mai intervjuet Fædrelandsvennen faren til 28-åringen. Han fortalte at sønnen hadde vært mye i Afrika de sju-åtte siste årene. Ifølge avisen fortalte han at sønnen blant annet jobbet som sikkerhetsvakt og har drevet opplæring av viltvoktere mens han har vært i Afrika.

Ambassaderåd Lars Ekman fortalte Fædrelandsvennen at han hadde fått opplysninger om at de var i området for å sjekke turist-mulighetene.

- De har opplyst at de var i området for å undersøke mulighetene for starte turistprosjekter, sa Ekman til avisen.

Det nordøstlige Kongo et tilholdssted for en rekke militsgrupper og regnes som svært utrygt og alt annet enn turistvennlig. Det er mange leiesoldater der. Mange av dem er knyttet til gruveselskaper som driver rovdrift på de rike mineralforekomstene i området.

I samme artikkel sier faren til 28-åringen at han ikke vet hva sønnen gjorde i området, men at han ikke utelukket at de kun var der for å besøke viltreservatet.

- De skrev seg inn i gjesteboken da de kom inn i parken, sa han til Fædrelandsvennen.

- Blir bare spekulasjoner

14. mai var faren til 28-åringen mindre sikker på hvorfor sønnen og kameraten var i Kongo.

- Nei, det blir bare spekulasjoner. Men det er ”idiotene selv” som har gått inn der. Jeg har advart mot landet mange ganger. Når du leker med livet, enten du kjører for fort eller drar inn i Kongos jungel, må du forvente at noe kan skje.

Faren til 28-åringen til Tvedestrandsposten

HVA SKJEDDE DA SJÅFØREN BLE DREPT?

Hutu-milits i Kongo

Hutu-milits i Kongo.

Foto: LIONEL HEALING / AFP

Angrepet av en militsgruppe?

Samboeren fortalte NRK.no 12. mai at kameraten til kjæresten hennes hadde ringt samme dag. Han sa at de ble angrepet av en militsgruppe på veien. Guiden ble drept, men nordmennene klarte å rømme. De mistet hverandre under den dramatiske flukten.

14. mai fortalte faren til 28-åringen at de ble angrepet da de var på vei til Uganda gjennom en nasjonalpark da de ble angrepet av en militsgruppe.

- De stakk av, og da de kom tilbake til bilen fant de sjåføren i bilen skutt og drept. Bilen skal også ha vært tømt for verdier, sa han til tv2.no .

Nordmennene skal da ha fått panikk, og bestemte seg for å forsøke å ta seg tilbake til Uganda hver for seg.

- De tenkte vel som så at to hvite menn og en død svart sjåfør ikke var en god kombinasjon. Derfor stakk de hver til sitt. Min sønn er nå på flukt gjennom jungelen og han blir skutt på, sa faren til 28-åringen til tv2.no.

Skjøt sjåføren i sinne?

Kongolesiske styrker etterforsker nå saken, får VG opplyst. Kongoleserne mener 27-ringen skal ha blitt forbannet over at sjåføren nektet å forlate førersetet i leiebilen, og derfor drepte ham med et skudd i pannen.

- De siktede har drept sjåføren med skytevåpen. Deretter rømte de ut i jungelen, sier general Jean-Claude Kifwa ved den kongolesiske forsvarets niende bataljon i Mambasa-regionen til avisen Les Dépêches de Brazzaville.

27-åringen skal ifølge det VG kaller ”uavhengige kilder” bedt sjåføren om å stanse bilen for å ta en pause. Da sjåføren nektet skal 27-åringen ha skutt ham i sinne.

Hjelperen og tolken havnet i slagsmål med 28-åringen som satt sammen med dem bak i bilen. De klarte å unnslippe etter hvert og varslet sikkerhetspolitiet, skriver VG.

Kongolesisk presse skriver at nordmennene etterlot den døde sjåføren i Kisangani og deretter satte kursen mot Uganda. Etter å ha kjørt 200 kilometer skal de ha blitt omringet av et lokalsamfunn som var blitt varslet om hendelsen.

28-åringen klarte å rømme ut i jungelen, mens 27-åringen ble fanget og ført til militærleiren i Kisangani der han fremdels sitter i varetekt.

Dramatisk flukt

28-åringen skal ha vært på flukt i over en uke før han ble tatt. Han ringte faren sin 12. mai og fortalte at han vil livredd, og at han ikke turte å håpe på at han kom fra flukten med livet i behold.

- Geriljaen har innhentet meg tre ganger og skutt på meg med maskingevær to ganger. I sekken min er det flere kulehull.

28-åringen til faren / Agderposten

Faren ba da sønnen om å melde seg. Noe han også gjorde, hvis en da ikke skal stole på andre meldinger som sier at han ble tatt av militæret.

Hevder fortsatt sin uskyld

Begge nordmennene har stått på sin versjon av historien. De ble ranet, og ranerne drepte sjåføren.

28-åringen ankom militærforlegningen i Kisangan først i dagi fordi kjøretøyet skal ha brutt sammen på veien. Det bekymret flere.

27-åringen klaget onsdag over dårlig behandling i fengselet, men sier at forholdene nå er akseptable.

- Nordmannen har det etter forholdene bra og får nå akseptabel behandling i fengselet, sier kommunikasjonsrådgiver Christian Hansson i UD.

Hansson forteller at ambassaden i første omgang bistår med praktiske ting, som å sikre bedre mat, rene klær og lignende for 27-åringen.