Hopp til innhold

- De var ikke leiesoldater

Samboeren til en av de to norske mennene som er mistenkt for drap i Kongo, sier de var i landet for å gjøre forarbeid til et norsk bidrag for fred.

Samboeren, som ønsker å være anonym, har snakket med vennen til kjæresten på telefon i dag.

Les: Nordmenn mistenkt for drap i Kongo

Hun forteller at de ikke er leiesoldater, som det har blitt antydet tidligere i dag, men at de var det hun kaller ”etteretningsoffiserer” som arbeidet for et norsk bidrag for fred.

Oppdraget deres skal være av privat karakter. Hun vil ikke fortelle hva slags organisasjon de arbeider for.

- De ante fred og ingen fare

Sist gang hun snakket med samboeren var forrige tirsdag. Hun forteller at det ikke var noe som tydet på at de hadde problemer. Da skulle de reise ut fra Kongo til Uganda, sammen med en guide.

Guiden ble senere drept på veien.

- De ante fred og ingen fare. Oppholdet hadde vært fredelig. Jeg snakket med samboeren min hver dag fram til forrige tirsdag. Etter det fikk jeg ikke flere telefoner, sier hun til Nrk.no.

Hun gikk i uvisshet om hva som hadde skjedd helt til i dag da hun fikk en telefon fra vennen til samboeren.

- Jeg får ikke gjort noe

- Mobilen hans hadde lite batteri, så vi fikk bare snakket sammen i fem minutter. Han fortalte at de var tiltalt for mord og at jeg måtte kontakte norsk media fordi de er helt uskyldige.

Han fortalte at de ble angrepet av en militsgruppe på veien. Guiden ble drept, men nordmennene klarte å rømme. De mistet hverandre under den dramatiske flukten.

Hun tror kjæresten ble tatt av politiet tidlig. Vennen hans har vært på flukt i et svært farlig område helt til i dag, da han ble tatt.

Hun er selvfølgelig svært preget av hendelsen.

- Jeg har kontakt med UD, men jeg får ikke gjort noe, sier hun.

Hun sier at mennene inntil nylig var i Telemarksbataljonen, hvor vennen til kjæresten var befal. En av dem har også vært i Garden. Kjæresten er brite med norsk statsborgerskap, og skal også ha tjenestegjort i det britiske forsvaret.

SISTE NYTT

Siste nytt