Hopp til innhold

Nekter homoparade i Moskva

Myndigheter i Moskva har nektet å tillate en homoparade i byen under Melodi Grand Prix-arrangementet neste helg.

Moskvas myndigheter sier nei til homoparadeHomomarkering foran Irans ambassade i Moskva i juli 2007.

Moskvas myndigheter sier nei til homoparade i anledning Melodi Grand Prix neste helg. Her fra en homomarkering foran Irans ambassade i Moskva i juli 2007.

Foto: ALEXANDER NEMENOV / AFP

- Russiske myndigheter erklærer at det har aldri vært homoparade i Moskva, og det kommer det aldri noensinne til å bli, sa talsmann for myndighetene, Sergej Tsoj i en kunngjøring i dag.

- Truer sikkerheten

- Representanter for homobevegelsen truer med å ha aksjoner den 16. mai uavhengig om de har tillatelse eller ikke, og uten å tenke på hva majoriteten i folket ville mene, sier Tsoi.

Moskow pride

Moscow Prides logo.

Foto: Moscow pride
Nikolai Alekseyev

Nikolai Alekseyev, ledende homoaktivist i Russland.

Foto: Ivan Sekretarev / AP

Ifølge Tsoi vil slike aksjoner ikke bare bidra til å ødelegge det moralske grunnlaget i vårt samfunn, men også med overlegg provosere til uro og true livet og sikkerheten til moskovitter og gjester til byen.

Leder i organisasjonen Gay Russia Project, en russisk organisasjon for homofiles rettigheter, Nikolai Alekseyev, har tidligere sagt at flere ulike offentlige homoarrangementer er planlagt for den 16. mai.

Alekseyev framholder at det vil bli en parade i Moskvas gater, tillatelse eller ikke.

- Det er vårt rett ifølge konstitusjonen. Ingen offisiell myndighet, inkludert Moskvas ordfører, har rett til å krenke den retten, sier Alekseyev.

Parader i hele mai

Arrangørene av Moscow Pride sier ifølge Blikk.no at de vil søke om tillatelse til å gjennomføre fem homoparader hver eneste dag i mai, og siden gå til domstolene og anke avslagene etterhvert som de kommer.

Moskvas myndigheter har gjennom årene avslått uttalige søknader fra organisasjoner som vil holde homoparader.

- Satanisk

En ulovlig homoparade fant sted i Moskvas hovedgate Tverskaya Street første juni i fjor. Den samlet 200 mennesker, flesteparten journalister og nyssgjerrige forbipasserende. Tretten personer ble anholdt av moskvapolitiet.

Moskvas ordfører Yuri Luzhkov har karakterisert homoparader som "sataniske" og sagt at de aldri noen sinne vil tillates i hovedstaden. Den russisk-ortodokse kirke og grupperinger på ytre høyrefløy har sagt de vil stoppe alle forsøk på markeringer og marsjer for støtte til homofiles rettigheter i Russland.

Russland avkriminaliserte ikke homofiles seksualitet før i 1993, to år etter Sovjetunionens fall. Intoleransen er utbredt. Moskva har ingen homovennlige områder bilder i det offentlige rom som viser kjærlighet mellom to av samme kjønn er sjeldent.

Homoaktivister har oppfordret Grand Prix-artistene til å støtte de homofiles rettigheter fra scenen.